Εσώτερος Κύκλος

Το Φόρουμ της Αναζήτησης
It is currently Κυρ Φεβ 07, 2016 8:32 amWelcome
Καλώς ήλθατε στον Εσώτερο Κύκλο!

Βλέπετε το φόρουμ μας ως επισκέπτης, πράγμα που ΔΕΝ σας δίνει πρόσβαση στο να δείτε όλες τις συζητήσεις, ούτε και να συμμετέχετε στις λειτουργίες του φόρουμ.

Με την εγγραφή σας στην κοινότητα μας, αποκτάτε πρόσβαση σε όλες τις συζητήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με άλλα μέλη, να συμμετέχετε σε δημοψηφίσματα, να ανεβάσετε το δικό σας υλικό, καθώς και πολλά περισσότερα! Η εγγραφή γίνεται εύκολα, γρήγορα και είναι εντελώς δωρεάν!

(Με την εγγραφή σας απενεργοποιούνται επίσης οι διαφημίσεις στην κεντρική σελίδα!)Εγγραφείτε στον Εσώτερο Κύκλο!

Forum rules

Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 46 Δημοσιεύσεις ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Re: Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ , ΣΟΥΡΑΝΙ Μ.
ΔημοσίευσηPosted: Παρ Φεβ 03, 2012 8:21 pm 
Χωρίς σύνδεση
Πύρινος
Πύρινος
Άβαταρ μέλους

Joined: Πέμ Φεβ 03, 2011 5:04 pm
Posts: 190
Location: Κέρκυρα
Has thanked: 0 time
Have thanks: 42 time
ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ

Το να έχεις κάτι ή κάποιον "μέσα στη μύτη σου",γιατί σας αντιστέκεται ή γιατί σας πάει κόντρα,συνοδεύεται από μια αναταραχή των σκέψεων και από εσωτερική οργή.Επειδή αυτό το αντικείμενο της δυσανασχέτησης σας δεν μπορείτε να το αγγίξετε για διάφορους λόγους,είστε υποχρεωμένοι να οργιστείτε:Και αυτό μεταμορφώνεται σε ιγμορίτιδα.Θα ήταν καλύτερα να εκτονωθείτε πάνω σ'ενα αντικείμενο ή σ'ένα άθλημα.Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο,θα υποφέρετε λιγότερο.

ΙΕΡΟ ΟΣΤΟΥΝ

"Το ιερό οστούν.τριγωνικό κόκαλο,εμπερικλείει".λέει το Ιατρικό Λεξικό Λαρούς,"τον ιερό αγωγό,για την κατάληξη του μυελού και οκτώ ιερές οπές από τις οποίες εξέρχονται τα ιερά νεύρα που προκαλούν τη γέννηση του ιερού πλέγματος".
Για τη Δύση,είναι η συνέχεια της σπονδυλικής στήλης(βλέπε λέξη),για την Ανατολή είναι η βάση της.Λέμε "ιερές οπές","ιερό πλέγμα",δίχως κανένα άλλο λόγο εκτός από την(χαμένη)παράδοση.Η Ανατολή βλέπει εδώ την παρουσία της Ζωής,"άτομο" που είναι η βάση του αιθερικού κάβπυ του νωτιαίου μυελού.

Συναντάμε πάνω στο ιερό οστούν σημεία βελονιστικά,που δείχνουν τη σημασία του μεσημβρινού των Νεφρών.Τούτος εδώ είναι ο "Κύριος των νευρών","κατασκευάζει την φυσική ρώμη","γεννά τον μυελό και τα οστά".Αν πονά το ιερό οστούν,τότε έχει προσβληθεί αυτός ο μεσημβρινός.Ανάλογα με την σημασία και τον εντοπισμό των πόνων,το κακό μπορεί να είναι ψυχικό(λόγω αυταρχισμού,υπερβολών στην απόφααση ή αναποφασιστικότητα,αδυναμία ή κληρονομικό).

Αν το σπάσουμε,σημαίνει πως ακινοτοποιούμαστε,φρενάρουμε,ίσως για να στοχαστούμε.Δεν είναι ποτέ καλό να ταρακουνάμε ένα θεμέλιο επί του οποίου στηρίζεται μια κολώνα.

ΙΚΤΕΡΟΣ

Η χολή"έξω από το σπίτι της" κινητοποιείται από την οργή και την απογοήτευση.Μπορεί κανείς να την εμμέσει,αλλά μπορεί επίσης και να την κρατήσει.Λέγεται:"Αυτός που κατάπιε την χολή του",όταν η οργή έχει εισέλθει εντός του και "κιτρίνισε απ'το κακό του",αν τούτο κρατήσει πάρα πολύ.Τι συνέβη;Διαβάστε τις ακόλουθες γραμμές λες και οι ηθοποιοί είναι πρόσωπα.

Έχει προσβληθεί ο μεσημβρινός του Ήπατος.Ένας από τους ρόλους του είναι να "εξαγνίζει το αίμα",και αυτός κάνει το αντίθετο φορτίζοντας το με τον καρπό της εξέγερσης του,που βάζει χολή στο αίμα.Αυτό το Ήπαρ περνά την ασθένεια του στη σύζυγο του,τον μεσημβρινό Σπλήνας-Παγκρέατος,που πρέπει να "εναρμονίζει το αίμα",δεν μπορεί να το κάνει,αποθαρρύνεται,εξασθενίζει,δεν κατασκευάζει πια αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Σ'αυτό το ζεύγος Ήπαρ-Σπλήνας παρεμβαίνει η αταξία.Ταυτόχρονα,το παιδί τους,ο μεσημβρινός της Καρδιάς αγχώνεται, η δε μητέρα της Σπλήνας,ο μεσημβρινός του Στομάχου αρνείται τις τροφές.Αν κάποια μέρα πάθετε ίκτερο,αναζητήστε το αντικείμενο της οργής σας,ηρεμήστε την απογοήτευση σας και αρχίστε να εξαγνίζετε το αίμα σας,δηλαδή την ψυχή σας.
Διώχτε την χολή παίρνοντας στα χέρια σας την συνείδηση σας,το άγχος θα σβήσει,το στομάχι δεν θα κάνει πια εμετό και 'σεις δεν θα είστε πια κίτρινοι...Πόση δουλειά,όμως απαιτεί αυτό από τον εγκέφαλο σας !

ΙΛΙΓΓΟΙ

Η μελαγχολία σηματίζεται από εσφαλμένες ιδέες που γεννήθηκαν από ανικανοποίητες επιθυμίες:Βάζουμε μιαν ομίχλη για ν'αποκοπούμε από τον κόσμο και να συντηρήσουμε αυτή την κατάσταση.Και ο ίλιγγος σας καταλαμβάνει όταν είστε εγκλωβισμένοι σε ιστορίες που μπορούν να σας κάνουν να υποστείτε μια ηθική πτώση.

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

Με ποιον τα έχετε;Εναντίον ποιου επιδεικνύετε επιθετικότητα;Και κυρίως,σε ποια ιδέα ή σε ποιον άνθρωπο αρνείστε να υποταχθείτε;Ναι,σκληρύνεστε,τεντώνετε τα νεύρα σας,για να μην εφορμήσετε στα φορεία..αλλά τούτο εδώ είναι επώδυνο στο φυσικό πεδίο!

Κάντε μια στροφή προς τα πίσω,χρησιμοποιήστε την συνειδητότητα σας για να βρείτε το αντικείμενο της δυσφορίας σας:Χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα,κοιτάξτε το με διαύγεια και δεχτείτε να κατανοήσετε ότι οι πόνοι σας είναι γελοίοι,αν συγκριθούν με το αίτιο που τους προκάλεσε:Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο,γιατί τα ενστικτά μας "δεν θέλουν να εγκαταλείψουν διανοητικά".Μόλις κατακτηθεί αυτό το τελευταίο σημείο,πρέπει να επιδιρθώσετε φυσικά:Φανταστείτε τους οσφυϊκούς σπονδύλους σας,ακριβώς πάνω από το ιερό οστούν,κοιτάξτε τους με τα μάτια της διάνοιας σας,αυτά τα νεύρα που εκτείνονται δεξιά και αριστερά,χαλαρώστε τα με ήπιο τρόπο,μιλήστε τους,όπως μιλάει κανείς σ'έναν σκύλο που μουγκρίζει,απολύνετε τα.

Χρειάζονται μερικές ώρες για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα και ο κινησιοθεραπευτής θα σας κάνει να κερδίσετε χρόνο.Και την επόμενη φορά,σκεφτείτε πριν αρνηθείτε να υποταχθείτε.


ΙΣΧΝΟΤΗΤΑ

Η ισχνότητα και η παχυσαρκία μπορούν να είναι φυσικές καταστάσεις ή αποτέλεσμα ασθενειών.Η Κίνα διδάσκει ότι το λεπτό έντερο παίρνει τις νεκρές τροφές που προέρχονται από το στομάχι και του προσθέτει "κάτι" που δίνει σε κάθε άτομο τον τρόπο δράσεως και τρόπο αποδέσμευσης και αφομίωσης της ζωής των τροφών.Κατ'αυτόν τον τρόπο,το ίδιο γεύμα που το παίρνει ένας "αδύναμος" και ένας "παχύς",μεταμορφώνεται σε ζωτικότητα για τον έναν και σε λίπος για τον άλλον.

Κοιτάξτε γύρω σας:η κατάθλιψη και η συνοδεία της,που απαρτίζεται από φάρμακα κάνουν τους χοντρούς να παχαίνουν και τους αδύνατους να αδυνατίζουν,ο καθένας αντιδρά ανάλογα με την φύση των κυμάτων του λεπτού εντέρου του.Και μόνον ο εγκέφαλος του όντος μπορεί μέσω των σκέψεων που εκμπέμπει,να τροποποιήσει την ισχύ και το περιεχόμενο αυτού "του κάποιου πράγματος"...Τούτο εδώ δεν τοποθετείται επί του πεδίου των ανθρώπινων επιθυμιών,αλλά δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνον μετά από μια αποκόλληση από τις επιθυμίες της γης.

Τα πράγματα συμβαίνουν διαφορετικά στην ασθενική κατάσταση.Ο "ψεύτικος" αδύνατος είναι γεμάτος ζωτικότητα,ο άρρωστος αδύνατος δεν θέλει να φάει όντας ανορεξικός,αρνείται τη ζωή και τις τροφές που αυτή προσφέρει.Έχει εξαντληθεί,νοιώθει πάντοτε κρύο,είναι αδύναμος,δεν βλέπει παρά μονάχα τα κόκαλα του, η δε εύθραυστη υγεία του προκαλεί ανησυχία.Ένας άλλος τύπος αδύναμου είναι ο τύπος του ζωηρού φωτομοντέλου,που έχει μεγάλη ευαισθησία του δέρματος και το οποίο διαταράσσεται από τα συναισθήματα και τις δυσκολίες της ζωής.Χωνεύει κατά άσχημο τρόπο και δεν "σχηματίζει σάρκα" πάντοτε ευσυγκίνητο, το άτομο αυτό είναι γεμάτο φόβους,διαταράσσεται δε από το άγχος και το ψύχος.

Τέλος δε ,συναντάμε τους νευρικούς που καίνε περισσότερη ζωτικότητα απ'όση λαμβάνουν.Τα καύσιμα τους βρίσκονται σε ακατάπαυση δραστηριότητα.Έχουν πάνω στα κόκαλα τους μονάχα πετσί και ζουν ξοδεύοντας την ενέργεια των νεύρων τους μέχρι την ημέρα που τούτα εδώ καταρρέουν.Ο κοινός νους απαιτεί να μην επιθυμούμε να παχύνουμε ή να αδυνατίσουμε.Είναι κρίμα να χάνουμε πολύτιμο χρόνο στο ζύγισμα για να επιδιορθώσουμε το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο.Και έπειτα,"εκδιώξτε το φυσικό και αυτό θα επιστρέψει καλπάζοντας".Πρέπει να αποδεχθείτε το βάρος σας.Αν η διεστραμμένη ενέργεια δεν διεισδύσει μέσα στον εαυτό σας,κι'αν η υγεία σας είναι καλή,ελάχιστη σημασία έχει αν είστε αδύναμοι ή παχείς.

Σημείωση:"Το παχύ έντερο δημιουργεί μέσα στο δωδεκαδάκτυλο την σύνθεση ενός μικρού μορίου λευκώματος απολύτως ειδικό ανάλογα με το αίμα και τους ιστούς του κάθε ατόμου.Γι'αυτό πρέπει να απομακρύνουμε το παχύ μόριο του λευκώματος των πρωτεϊνών".(Νέι Τσινγκ)

ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Η εμμονή του πνεύματος,που δεν του αρέσει ούτε να ακούει,ούτε να αλλάζει γνώμη,δεν γνωρίζει την δεκτικότητα.Αντί να "πάει με το ρεύμα" σε μια συζήτηση,καταλήγει στην ετυμηγορία του και αναγγέλει:"Έχω δίκιο εγώ".Αυτό κλείνει κάθε ανταλλαγή και απωθεί το εξωτερικό.

Αυτή η νοοτροπία θέτει τον μεσημβρινό της Καρδιάς σε υπερβολή με τον άκαμπτο τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι μονάχα αυτός έχει τη γνώση των πραγμάτων,καταπιέζει την σύζυγο του,τον μεσημβρινό των Πνευμόνων,που δεν μπορεί να εκπληρώσει το καθήκον του,δηλαδή τις κοινωνικές ανταλλαγές.Εάν κάποιος από το περιβάλλον σας έχει αυτόν τον τρόπο θεάσεως των πραγμάτων και δράσεως,ας μην εκνευριστείτε,μην τα βάζετε μαζί του,είναι άρρωστος.

_________________
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ,
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

- VERNON LINWOOD HOWARD
alkinoos has been thanked by:


Top
 Προφίλ  
 
 Post subject: Re: Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ , ΣΟΥΡΑΝΙ Μ.
ΔημοσίευσηPosted: Παρ Φεβ 03, 2012 8:28 pm 
Χωρίς σύνδεση
Ξωτικό
Ξωτικό
Άβαταρ μέλους

Joined: Τετ Φεβ 02, 2011 10:51 pm
Posts: 124
Location: Outer Space★═════ ☾
Has thanked: 113 time
Have thanks: 133 time
Εξαιρετικό άρθρο Αλκίνοε...κυριολεκτικά της ψυχής ;-)

_________________
ΕικόναTop
 Προφίλ  
 
 Post subject: Re: Η Ιατρική της Ψυχής
ΔημοσίευσηPosted: Σάβ Φεβ 04, 2012 1:54 am 
Χωρίς σύνδεση
Ξωτικοβασιλιάς
Ξωτικοβασιλιάς
Άβαταρ μέλους

Joined: Παρ Δεκ 03, 2010 1:39 am
Posts: 210
Location: Πήλιο
Has thanked: 201 time
Have thanks: 84 time
Μπράβο Αλκινοε ! Είναι κόσμημα αυτό το θέμα... θα το μελετάμε για καιρό !

_________________


Sunborn ® Stories


Top
 Προφίλ  
 
 Post subject: Re: Η Ιατρική της Ψυχής
ΔημοσίευσηPosted: Σάβ Φεβ 04, 2012 12:22 pm 
Χωρίς σύνδεση
Μέλος
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Joined: Πέμ Ιαν 05, 2012 8:16 pm
Posts: 4
Has thanked: 12 time
Have thanks: 8 time
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και απο εμένα Αλκίνοε για τον κόπο σου. Εξαίρετο θέμα και άκρως επίκαιρο μιας και είμαστε κοινωνία "ψυχικά αρρώστων" .

Να σαι πάντα καλά.


Top
 Προφίλ  
 
 Post subject: Re: Η Ιατρική της Ψυχής
ΔημοσίευσηPosted: Σάβ Φεβ 04, 2012 12:23 pm 
Χωρίς σύνδεση
Γκάνταλφ
Γκάνταλφ
Άβαταρ μέλους

Joined: Δευτ Ιαν 31, 2011 1:28 am
Posts: 156
Location: 3rd stone from the Sun
Has thanked: 97 time
Have thanks: 172 time
ΚΑΛΟΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Οι Άραβες λένε πως 'το στομάχι μεταφέρει τα πόδια".Και οι Κινέζοι προσθέτουν:"Το στομάχι σας είναι η πηγή των επιθυμιών".Αν οι επιθυμίες σας είναι πολύ φλογερές ή συνοδεύονται από κατάθλιψη και από μεταμέλεια,συνενώνονται σε συμπαγείς ομάδες με την μορφή κάλων και ρόζων προκειμένου να σας δείξουν ή να σας κάνουν να νοιώσετε ότι προχωράτε μέσα στην ζωή σας έχοντας μια κακή στάση.

Ναι,μπορείτε να τους μειώσετε αφαιρώντας το σκληρό ΄δερμα του ποδιού,όπως αφαιρούμε τα νεκρά φύλλα ενός δέντρου,αλλά δεν θα έχετε αγγίξει καν το αίτιο.Η δύναμη Yang που διαθέτετε,η δύναμη της θέρμης της ισχύος κατά την δράση,δίδεται σε κακές δόσεις:" Ή έχει καταστεί μια "αναβράζουσα πηγή",ταραγμένη πηγή(και τι είναι πιο συμπαγές απ'όσο μια μάζα που παραλύει;) ή δεν εκφράζεται,απωθεί τα συναισθήματα της ,τις ιδέες της,τα επιχειρήματα που πρέπει να πραγματώσει της φαίνονται δυσκολότατα.
Η΄ανησυχία για τα μελλούμενα συμβάλλει πολύ στην γέννηση κάλων,συνοδεύεται δε από λήθη,από κράμπες:Η δύναμη Yang πέφτει σε λήθαργο.Τα πόδια προχωρούν με δυσκολία,γιατί υποφέρουν,το κεφάλι δεν έχει πια ούτε θάρρος,ούτε δύναμη.Ασθμαίνουμε.Υπάρχουν περιοχές που ονομάζονται:"Αντανακλστικές ζώνες",κάτω από τα πόδια,και που είναι πολύ γνωστές στις μέρες μας.Είναι άρα εύκολο να δούμε σε ποιο σημείο εκδηλώθηκε το κακό.

Η ζωή στο παρελθόν μου έδωσε πολύ βίαια χτυπήματα.Για ν'αντέξω σ'αυτά και να μην διαμαρτύρομαι αναδιπλώθηκα στον εαυτό μου.Πίστευα πως είχα νικήσει,μιας και είχα βρει την εσωτερική γαλήνη κατά την καταιγίδα,ενώ δυο μήνες αργότερα,τα πόδια μου δεν μπορούσαν ν'αγγίξουν το έδαφος.Με μεγάλη έκπληξη είδα να υπάρχουν τρεις ρόζοι που οι αντανακλαστικές ζώνες τους θεωρούν ως:

- Περιοχή του θυρεοειδή,που αντιστοιχεί στην Κινεζική ιατρική με τις κοινωνικές επαφές,με την επικοινωνία,με την κατανόηση της ζωής και των τραυμάτων.Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω ένα γέλιο ανατρέχοντας σ'αυτούς τους δθο μήνες όπου είχα αναδιπλωθεί στον εαυτό μου.

- Περιοχή του δεξιού αυτιού:Αυτό το αισθητήριο όργανο μας επιτρέπει να ακούμε τη ζωή(η δεξιά του δε πλευρά είναι η κοινωνική ζωή).

- Περιοχή του ιγμορείου,που σε κακή κατάσταση σημαίνει μια οργή ή μια απελπισία που δεν έχουμε εκφραστεί.Δεν θα μπορούσε κανείς να περιγράψει καλύτερα την ψυχολογική κατάσταση που είχα βιώσει εκείνη την εποχή.Δυστυχώς,κατασκευάζουμε τους "δικούς μας" κάλους και αν τους αφαιρέσουμε,ξαναβγαίνουν.Ας τους αποδεχθούμε σαν τις ρυτίδες ,δηλαδή σαν τα ίχνη μιας συμπεριφοράς που δεν πρέπει να ενταθεί κατά τις δύσκολες στιγμές.


ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Την ημέρα που έκλεισε τα δεκαπέντε του,ένας έφηβος πήρε από τον πατέρα του μια τσιγαροθήκη που είχε χαραγμένο πάνω της το όνομα του.Τούτο συνέβη στην Μέση Ανατολή.Καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του αυτός ο άνθρωπος ως άντρας πια,κάπνιζε δυο ή τρία πακέτα την ημέρα.Εγκατάλειψε το φυσικό του σώμα σε ηλικία 72 ετών,δίχως καρκίνο των πνευμόνων ή του φάρυγγα.

Αυτή η ανάγκη να κρατάμε κάτι ανάμεσα στα χείλη,για να τραβάμε τον καπνό του όπως η καμινάδα,πρόερχεται από την ασθένεια που αποκαλείται μανία.Μετά από κάμποσα χρόνια ,ο καπνιστής ανάβει το τσιγάρο του και ξεχνάει εντελώς ότι καπνίζει.Το κάνει μηχανικά.Του έχει γίνει συνήθεια.Είναι όμως και μια ανάγκη:Η ανάγκη να ισορροπήσει μια νευρική ερεθιστικότητα που είναι πολύ αδύναμη ή πολύ ισχυρή.Όπως τα χείλη του μωρού αναζητούν την καταπράυνση θηλάζοντας,τα χείλη του ενήλικα ηρεμούν καθώς "θηλάζουν" αυτό το φυτό.Άλλους τους ηρεμεί,άλλους τους ντοπάρει.

Το να σταματήσεις απότομα να καπνίζεις,ισοδυναμεί με το να σταματάς ένα αποτέλεσμα και όχι με το να σβήνεις το αίτιο.Αν τρέχει η βρύση σας και πλημμυρίζει το σπίτι,δεν θ'αρχίσετε να σφουγγαρίζετε,γιατί πρέπει πρώτα να κλείσετε την βρύση.Η εσωτερική ειρήνη δεν έχει ανάγκη κανενός ηρεμιστικού.Για να εμποδίσετε αυτόν που την ψάχνει χωρίς να την βρίσκει,γιατί να τον εμποδίσετε να εξασφαλίσει αυτήν την ηρεμία στην δόση που του αρέσει;

Εάν η συνήθεια είναι αναγκαία για την ενέργεια του μεσημβρινού της Καρδιάς,πρέπει να του την δώσουμε προκειμένου να καταπραϋνθεί.Το αραβικό κομπολόι με τις τριάντα τρεις κεχριμπαρένιες χάντρες απασχολεί τα δάκτυλα και επιτρέπει στο πνεύμα ν'ανυψωθεί στον ουρανό,όπως ο καπνός του τσιγάρου.


ΚΑΡΔΙΑ

Η ταχυπαλμία,οι αϋπνίες,η δίψα,η υπερδιέγερση,οι έμμονες ιδέες,η ανησυχία,δείχνουν ότι τα κύματα του μεσημβρινού τη ς καρδιάς είναι πάρα πολύ ισχυρά ή αγωνία,ο φόβος,η κόπωση,η αίσθηση της κενότητας,η ηθική κατάπτωση,δείχνουν πως τα κύματα του μεσημβρινού της καρδιάς είναι πολύ αδύναμα.Στην Κινέζικη ιατρική,ο Μεσημβρινός της Καρδιάς κυβερνά το αίμα,που περιέχει την άϋλη πλευρά του όντος,Διέπει τον ψυχισμό και σαν καλός μαέστρος,προειδοποιεί αν κάτι δεν πάει καλά,επιταχύνοντας ή μειώνοντας τον ρυθμό του.

Έχει ανάγκη από ηρεμία,από γαλήνη,από ανανέωση.Όλα τα πάθη του προκαλούν ανισορροπία.Κάποτε έλεγαν:Η καρδιά κτβερνά τις σκέψεις και τις έγνοιες".Η ευσυγκινησία,η ευαισθησία,ο συναισθηματισμός,είναι οι "χυμοί της",όπως λένε στην Κίνα.Σε καλή κατάσταση,δίνει την χαρά της ζωής,το επιχειρηματικό πνεύμα,τον ενθουσιασμό,την ζωτικότητα,την ηθική συνείδηση,λαμπερά μάτια.
Μια καρδιά που χτυπά αρμονικά,ξέρει πως να υποφέρει τις ερωτικές και συναισθηματικές απογοητεύσεις.

Δεν φοβάται πια ν'αγαπηθεί.Όταν απομακρύνεσθε από κάθε υπερβολή πάθους,όταν κυβερνάτε τις σκέψεις και τις έγνοιες σας,τα μάτια σας λάμπουν,το χρώμα του προσώπου σας θα ζωντανέψει,γιατί ο Μεσημβρινός της Καρδιάς "καταλαβαίνει πράγματα".Η κατάσταση του αντανακλάται στο πρόσωπο σας,όπου ανθίζουν τα κύματα του...ή σβήνουν.


ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

Οι καρδιοπάθειες προέρχονται από απογοητεύσεις ή από έλλειψη στις ερωτικές ή συναισθηματικές σχέσεις.Δεν έχει βρεθεί η επιθυμητή ποιότητα αγάπης.Έχουν πληγωθεί η ευαισθησία και η συναισθηματικότητα:Τα κύματα του μεσημβρινού της καρδιάς εμπέμπουν σήμα κινδύνου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Το σώμα έχει επιθυμίες ,γήινες και ανθρώπινες η δε ψυχή όντας πιο ανάλαφρη και αιθερική τείνει μυστικιστικλες και φιλοσοφικλές περιοχές(βλέπε Εισαγωγή).Και τα δυο πρέπει να συντηρούνται και να τρέφονται,διαφορετικά αποσυντίθεται η οικογένεια που αργά η γρήγορα,χωρίζει.Αυτός ο Γάμος είναι δύσκολος ,μια και οι τάσεις του σώματος και της ψυχής είναι διαμετρικά αντίθετες...αλλά αυτή η αντίθεση είναι η πηγή της Ζωής,που δεν θα υπήρχε δίχως αυτή την συγχώνευση των αντιθέτων.

Ο καρκίνος,ασθένεια της ψυχής που φτωχαίνει όταν ακούμε περισσότερο τις ανάγκες του σώματος παρά τις δικές της,είναι μια αργή αποσύνθεση,μια γήρανση της οποίας θύμα είναι τελικά το σώμα:Υποφέρει,γιατί η γριά σύζυγος του, η Ψυχή, έχει αδυνατίσει.Το αίμα,"κατοικία" της Ψυχής" κατά την Κινέζικη ιατρική,έχει αδυνατίσει.Ένα όργανο ή ένα μέρος του σώματος ασθενεί λόγω ελλείψεως ισχύος της Πνοής της Ψυχής,που πεθαίνει από ασιτία.

Η πιο φρικτή όψη αυτής της ασθένειας,στο ψυχικό επίπεδο είναι πως γεννιέται δίχως να το γνωρίζουμε,κατά τη στιγμή όπου οι σκέψεις επιλέγουν να αφεθούν να γλιστρήσουν προς την καταστροφή,όταν οι επιθυμίες του εαυτού(σημείωση δική μου: στον υλικό κόσμο έχουμε πολλούς εαυτούς,ενώ ο Κοσμικός εαυτός είναι ένας και μοναδικός,είναι άϋλος όπως και η φύση μας,ΑΥΛΗ) δεν ικανοποιούνται.Ο λάκκος σκάβεται αργά αργά.Και η υποσιτισμένη,κουρασμένη ψυχή σβήνει.Ο Μεσημβρινός που αντιστοιχεί στο διαπραχθέν σφάλμα,βλέπει τα κύματα του να χάνουν την ισχύ τους και δεν τρέφει πλέον το όργανο του.Όταν πια εμφανιστεί ο καρκίνος,ο ασθενής δεν καταλαβαίνει,γιατί πλησιάζει ο θάνατος.Δεν θυμάται πια.Φοβάται.Το περιβάλλον του πιστεύει πως η καταστασή του είναι αθεράπευτη,γι'αυτό και του κρύφει την κατάσταση του.

Και ωστόσο...διορθώνοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και σκεφτόμαστε,έτσι όπως διορθώνουμε τη θέση ενός χεριού που έσπασε,μπορούμε να ξαναφορτίσουμε τον μεσημβρινό με ευεγερτικά κύματα και να αναζωογονήσουμε την ψυχή.Όμως,οι κακές συνήθειες του χαρκτήρα μοιάζουν με γλιστερή πλαγιά που είναι δύσκολο να την ανεβούμε.Ιδού μερικά παραδείγματα αυτής της ασθένειας,εάν την εξετάσουμε από αυτή την άποψη:

Ο καρκίνος του στομάχου προκαλείται από σκέψεις που τρέφονται από την στυφή και θλιβερή θέαση ανθρώπων που του προκαλούν έλκος.Ο άνθρωπος αποθαρρύνεται καλλιεργώντας το άγχος,την κατάθλιψη και την θλίψη,αντί να εκδιώκει τις έγνοιες του και τρέφεται με την ηρεμία και τη χαρά της ζωής.

Ο καρκίνος του συκωτιού επέρχεται στα άτομα που η ζωή τα έχει κάνει ευερέθιστα,πικρόχολα,δυσαρεστημένα,ζηλόφθονα,φθονερά,μερικές φορές δε κακά που τους αρέσουν οι τσακωμοί.Θα έπρεπε να είναι ήρεμα και να παραμείνουν διαυγή αμυνομένα κατά του άλλου.Η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι υγιής.

Ο καρκίνος των εντέρων είναι το αποτέλεσμα ενός εγκεφάλουπου έχει διαταραχθεί από μια συγκινησιακή ευαισθησία του ασθενή,που είναι νευρικός εως νευρασθενικός,με μαύρες ιδέες δίχως ενθουσιασμό,που είναι γεμάτος τύψεις.Τα βάσανα τον έκαναν να χάσει την γεύση της ομορφιάς της ζωής.Αυτός ο εγκέφαλος θα έπρεπε να αποδεσμευτεί από τις ψευδαισθήσεις,ν'ανακτήσει ζωτικότητα,ηθική δύναμη και να προσπαθήσει να εξελιχθεί αποδεχόμενος τις θυσίες,που μπορεί να είναι οικονομικές.

Ο Μεσημβρινός των Πνευμόνων προσβάλλεται από τις έγνοιες και τις μεταμέλειες ενός όντος τρυφερού και αξιοαγάπητου που θρηνεί συνέχεια,πεφτει σε κατάθλιψη,γιατί δεν βρίσκει ικανοποίηση στις επαφές του με άλλους.Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τον καρκίνο.Το άτομο θα πρέπει να εγκαθιδρύσει τακτικές και ήρεμες ανταλλαγές,δίχως να τις αναμιγνύει με έγνοιες και κοινωνικότητα.Πρέπει να προσπαθεί να βει χαρές μέσα στη ζωή και να καταπραϋνει την ενέργεια των σκέψεων του.

Αν παραβλέπει τα καθήκοντα ,αν είναι συνέχεια αποσχολημένος,ανήσυχος,απορροφημένος,αν δεν επιλύει τα προβλήματα της ζωής,αν δεν έχει καθόλου χαρά,αν υπερβάλει τις έγνοιες,τότε ο άνθρωπος προετοιμάζει το έδαφος για καρκίνο της σπλήνας,η οποία απαιτεί να βρίσκονται σε αρμονία η συνείδηση και οι ηδονές.

Όταν έχουμε καρκίνο των νεφρών,ο μεσημβρινός έχει αδύναμα κύματα,που μας καθιστούν ανίσχυρους,αναποφάσιστους.Προκαλούν φόβο,γιατί γινόμαστε ευαίσθητοι στις συγκινήσεις.Για να βρεθούμε σε αρμονία,αυτός ο μεσημβρινός πρέπει να τραφεί από μια συνετή βούληση,από κινήσεις που γίνονται με βαρύτητα και ενθουσιασμό δίχως να λησμονούμε μια επιθυμία γοητείας.

Οι Κινέζοι λένε πως μια ασθενής χοληδόχος κύστη μας καθιστά ικανούς για μεγάλους αναστεναγμούς.Αυτός ο εξασθενημένος Μεσημβρινός τρέφει ανεπαρκώς τα σπλάχνα,οπότε το άτομο είναι αποθαρρημένο και κατασπαράσσεται από τις έγνοιες που δεν αφήνουν τη βούληση σε ειρήνη.Ο καρκίνος δεν εμφανίζεται αν ξέρουμε πως να διατηρήσουμε τον εσωτερικό μας ζήλο,το πνεύμα της ενεργητικότητας,το θάρρος μπροστά στις δοκιμασίες.Η νευρική ένταση ρυθμίζεται από τον ρυθμό του μεσημβρινού της χοληδόχου κύστης,της οποίας τα κύματα δεν αντέχουν τον φόβο,την διαταραχή,την υπερβολική οργή,τη νευρασθένεια.Αυτός ο μεσημβρινός δεν αγγίζεται απ'τον καρκίνο,αν το άτομο παραμένει αποφασιστικό,ευτυχές από την δράση και από την πραγμάτωση.

Ο καρκίνος του λάρυγγα αγγίζει έναν αγωγό απ'όπου περνούν οι τροφές...και οι ιδέες ή το περιβάλλον.Μια ανάμνηση "καίει" τα κύματα,"στροβοκαταπίνουμε",μας διαβρώνει αυτή η σκέψη.Ο εγκέφαλος πρέπει να αποκολληθεί απ'αυτή την κακιά ανάμνηση και αυτό το κακό αίσθημα:Πρέπει να τα αναζητήσει,αν είναι ταξινομημένα μέσα στο ερμάρι της λήθης,γιατί πρέπει να τα σβήσει,να τα συγχωρήσει,να τα καταπιεί.Κάνοντας αυτή τη δράση διανοητικά,ο ασθενής αποκαθιστά τα κύτταρα που είχαν καταστεί ανεπαρκή,αντικαθιστώντας τα με άλλα.Ο εγκέφαλος είναι αυτός που δημιουργεί ή καταστρέφει.Εμείς είμαστε ο μοναδικός κύριος του
.
Ο καρκίνος του στήθους ή των γεννητικών οργάνων προέρχεται από μια έλλειψη ή από μια υπερβολή ή από ένα παράπονο ή από ένα επίπονο και κρυμμένο πρόβλημα που αφορά την μητρότητα ή το παιδί.Ζούμε σε μια εποχή εκφυλισμού,όπου οι ηθικές αξίες σβήνουν,γι'αυτό και την κατατρώγει ο καρκίνος:Λησμονούμε πως το σώμα δεν μπορεί να είναι υγιές,αν δεν έχει μια ψυχή υγιή

ΚΑΡΠΟΣ

Ο καρπός είναι η άρθρωση που επιτρέπει στο χέρι να κινείται ελεύθερα όντας προσδεμένο στον βραχίονα.Κατά παράξενο τρόπο ,η Κινεζική ιατρική αποδίδει στον μεσημβρινό του Λεπτού Εντέρου τον ρόλο του ελεγκτή του.Αν ο καρπός σας πονάει,αν είναι αδύνατος,αν φοβάται να κρατήσει ένα αντικείμενο,αν το σπάει,τότε ψάξτε ποιος σας ερέθισε κατά τις προηγούμενες ημέρες.
Έχετε μελαγχολία ή μιλάτε υπερβολικά,τα αισθήματα σας μειώθηκαν,οι επιθυμίες σας δεν ικανοποιήθηκαν:το χέρι σας δεν συμφωνεί πια με τον βραχίονα.για την ώρα,η παρόρμηση για ζωή έχει χαλάσει.Ο καρπός υποφέρει,γιατί έχει παγιδευτεί μέσα σε μια αδυναμία.Και νάτος μέσα στον γύψο,δεμένος ή στραμπουληγμένος.Ειλικρινά,το αίτιο είναι τόσο σοβαρό,ώστε να παραμείνετε ανάπηροι;


ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Αυτή η ασθένεια είναι της μόδας(σημείωση δική μου,με λίγα λόγια υλική ασθένεια που μετατρέπεται σε πνευματική) και μοιράζεται την πρώτη θέση με τον καρκίνο.Ποιος δεν είχε ποτέ την "δική του" κατάθλιψη;(σημείωση δική μου:πόσο λάθος είσαι !όταν τα όνειρα βαπτίζονται στόχοι και δεν εκπληρώνονται ,ποιος φταίει,όλοι?)Η κατάθλιψη αυτή άρχισε να μιλάει την στιγμή όπου το ιδεώδες του έχειν έλεγχο επί του εαυτού,άρχισε να φθίνει και να γίνεται διακριτικό.Ο έλεγχος επί του εαυτού είναι το προτέρημα του καλού αμαξά που κρατά σταθερά στα χέρια του τα χαλινάρια των αλόγων που τον μετάφερουν.Είναι επίσης,ο έλεγχος του καβαλάρη που ελέγχει το άλογο του σε όλα τα περιστατικά του εδάφους.Το να μην καλλιεργείς αυτό το προτέρημα,σημαίνει ό,τι αφήνεις το άλογο να κάνει ότι θέλει.

"Η κατάθλιψη είναι μια παραλλαγή της ασθένειας των νεύρων,όπου η ικανότητα για γέλιο δεν είναι πολύ συχνή",σημειώνουν τα κείμενα της Κινεζικής ιατρικής.Αρχίζει να εκδηλώνεται με μια έλλειψη χαράς στις ιδέες.Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να πέφτει για ύπνο και να μην κάνει τίποτε.Αυτή η άρνηση για ζωή είναι στην πραγματικότητα μια υπεκφυγή μπροστά σ'ένα καθήκον,σε μια ευθύνη ή σε μια δοκιμασία που ο άνθρωπος αρνείται να την δεχτεί.Διαλέγει τον δρόμο της ευκολίας,τον δρόμο του κενού της ενέργειας..."Ο φτωχός",λένε,"έχει κατάθλιψη,αλλά όχι από δικό του λάθος".Όμως ,αν το πάθει από δικό του λάθος,μονάχα αυτός ο ίδιος και κανένας άλλος,έχει την ελεύθερη βούληση να επιλέξει ανάμεσα στο να πολεμήσει ή να τα παρατήσει.

Ο εγκέφαλος του άρχισε να γίνεται πικρός μπροστά στις δυσκολίες,τρέφεται με λανθασμένες ιδέες,γιατί η πίκρα είναι κακός σύμβουλος.Φτιάχνει μόνος του ένα βουνό προβλημάτων λόγω εξάντλησης.Τότε χάνει τη βούληση του,δεν ελέγχει πια το σώμα του.Αφήνεται να τον κάνουν ό,τι θέλουν η οικογένεια του,το ιατρικό σώμα,οι φίλοι.Λοιπόν,η ηθική κατάπτωση,η παραίτηση,δεν είναι σωματικές ασθένειες,γι'αυτό και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να τις διορθώσει.Οι θρησκείες το ήξεραν και γι'αυτό έδιναν πάντα ένα υψηλό ιδεώδες για να βοηθήσουν το πνεύμα,αρετές που έπρεπε να εφαρμόζονται για να καλλιεργηθεί το έδαφος της ψυχής,ξέροντας ό,τι μέσα σ'αυτές τις συνθήκες,το σώμα θα ακολουθούσε σα να ήταν ένας μόνος άνθρωπος.(σημείωση δική μου,δεν γνωρίζω καμία θρησκεία που να ασχολήθηκε με την ψυχή,τις αρετές και το υψηλό ιδεώδες,εκτός βέβαια και αν εννοεί τη φιλοσοφία ως θρησκεία ή με τη διδασκαλία του Βούδα!)

Η δοκιμασία,κοιταγμένη από αυτόν που θέλει να γίνει "προικισμένος άνθρωπος",όπως λέγεται στην Κίνα,είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να το υπερπηδήσουμε δίχως να κάνουμε λάθος και κυριώς να το αντιμετωπίσουμε δίχως υπεκφυγές.Εάν το υποστηρίξουμε και με την αίσθηση του δοσίματος του εαυτού,καθώς και με την αποδοχή του πεπρωμένου,τότε η έννοια της κατάθλιψης δεν θα υπάρχει πια.

ΚΑΤΑΡΡΟΗ

Όταν ο κοινωνικός περίγυρος(οικογένεια,εργασία,φίλοι) σας "παγώνουν",γιατί κάτι δεν σας αρέσει,τότε κρυολογείτε, η μύτη βουλώνει για να μη νοιώθετε τίποτε,το κεφάλι φουσκώνει και το κρυολόγημα εγκαθίσταται.Χάρη σ'αυτό,μπορείτε να βάλετε ένα ιατρικό φράγμα ανάμεσα σ'εσάς και τους άλλους...Τον καιρό του κρυολογήματος.Όντας θλιμμένος,βρήκατε την δυνατότητα να στραφείτε προς τον εαυτό σας.Μια καταρροή που δεν σταματά πλέον,εκφράζει τις "εκατό ηθικές κοπώσεις" που προέρχονται από μια κακή αφομοίωση της ζωής και των πραγμάτων.Το να θεραπεύεις ένα κρυολόγημα με την δύναμη των χαπιών,σημαίνει πως απωθείς το κακό προς τα μέσα,είναι καλύτερα ν'αφήσεις να εκτονωθεί για να απελευθερωθούν τα συσσωρευμένα μιάσματα.Μόλις τούτα εδώ εξατμιστούν,η "μύτη" σας θα ξαναδώσει την επιθυμία να συντελέσετε αλλαγές συμπεριφοράς μέσα στο περιβάλλον.

Ο "αλλεργικός" κατάρρους" έχει ένα άλλο αίτιο:Συμβαίνει συνήθως από τα χορτάρια της άνοιξης και του φθινοπώρου και στις δυο περιπτώσεις πρόκειται για μια ενδιάμεση εποχή που αναγγέλλει μια δυνατή θερμότητα ή ένα δριμύ ψύχος.Ένας ασυνείδητος φόβος γι'αυτές τις μελλοντικές περιόδους προκαλεί τον αλλεργικό κατάρρου,αν το άτομο δεν "νοιώθει" το τι θα συμβεί και το πως θα διεξαχθούν τα περιστατικά.Ο μεσημβρινός του Ήπατος βρίσκεται σε αδυναμία,ο 'στρατηγός που διατάσει την άμυνα ενάντια στο εξωτερικό" φοβάται πως δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων,έχει ένα είδος κατάθλιψης,κρυολογεί ψυχικά και αρπάζει το πρώτο ρεύμα αέρα προεκιμένου να κρυολογήσει.

Όταν η σταθερή εποχή,είτε του καλοκαιριού,είτε του χειμώνα,εγκατασταθεί για τα καλά,φέρνει μια φαινομενική ασφάλεια:κατ'αυτές τις εποχές,το άγνωστο και ο αλλεργικός κατάρρους αποκοιμούνται.


ΚΕΦΑΛΙ

Ο πονοκέφαλος επέρχεται ακριβώς κατά την στιγμή την οποία δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα.Πως να την δούμε και να στοχαστούμε;"Πονάει τόσο πολύ το κεφάλι μας !"


ΗΛΗ

Οι κήλες είναι ποικίλων ειδών.Αποκαλύπτουν την παρουσία ενός προβλήματος συνειδήσεως που το ον δεν το έχει "συλλάβει".Ο τόπος όπου εκδηλώνεται,δείχνει τη φύση του προβλήματος.Η κήλη των παιδιών είναι μια κακή επούλωση του ομφάλιου λώρου που κόπηκε μετά τη γέννα.Αυτό το οίδημα εκφράζει τη θλίψη του παιδιού,γιατί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την μητέρα του: Έχει ήδη κουραστεί από τη ζωή.

Δημιούργησε την απελπισία ή την οργή του καθώς γεννιόταν και κανείς δεν κατάλαβε την γλώσσα του.Ακόμα και στις μέρες μας,στην πάλμα της Μαγιόρκας,υπάρχει ένα πανάρχαιο έθιμο που το αγνοούν οι ξένοι.Την νύχτα του θερινού ηλιοστασίου,κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννη,οι γονείς που έχουν ένα μωρό με κήλη,το οδηγούν σε μια φάρμα,που οι κάτοικοι της έχουν μια κληρονομική ισχύ:την ικανότητα να θεραπεύουν αυτές τις κήλες.Την δεδομένη ημέρα,ο αγρότης ετοιάζει μεγάλα μπαμπού,εύκαμπτα και καινούργια,τα σχίζει στη μέση,αφήνοντας άθικτα τα άκρα.Τα αριθμεί και τα παραδίδει σε κάθε ζεύγος.

Το 1984 ήταν παρόντα 25 ζευγάρια.Μόλις πέφτει η νύχτα,οι μητέρες γδύνουν το παιδί ,ενώ ο αγρότης και ο γιός του σκορπίζουν τα μπαμπού,οι γονείς κάνουν το παιδί να περάσει γυμνό μέσα σ'αυτον τον κύκλο.Έπειτα ξαναντύνουν το παιδί.Ο πατέρας,με την βοήθεια ενός σπάγκου ενώνει τα δυο άκρα του μπαμπού με όση περισσότερη προσοχή μπορεί.Τρεις εβδομάδες αργότερα,ο αγρότης λύνει τους σπάγκους:Αν το μπαμπού έχει "ξανακολλήσει",η κήλη έχει εξαφανιστεί.Διαφορετικά το παιδί πρέπει να επιστρέψει την επόμενη φορά.Απ'τις εικοσιπέντε περιπτώσεις,μόνο τρεις δεν κόλλησε το μπαμπού.


ΚΙΡΣΟΙ

Για την Κίνα,οι φλέβες είναι "ήρεμα αγγεία".Η ασθένεια τους είναι η ασθένεια του παχέως και τελματωμένου "ύδατος" της πλημμύρας ενός ποταμού.Ανακλά μια διάνοια που υπερβάλλει την σημασία των εγνοιών,διογκώνοντας τις ΄.Η ψυχή,υπερφαλαγγισμένη από τις αναγκαιότητες της υλικής,συναισθηματικής ή οικογενειακής ζωής, τελματώνεται και ενοχλεί την κυκλοφορία του αίματος, "της κατοικίας της ψυχής".

Οι κιρσοί είναι μια προειδοποίηση της συνείδησης(μεσημβρινός της Σπλήνας-Παγκρέατος),όταν έχετε χάσει την αίσθηση προσανατολισμού(μεσημβρινός του Ήπατος σε ανεπάρκεια) παραμελώντας την πνευματική ζωή.

_________________


Εικόνα
Loop ಫೆ Lykರs has been thanked by:


Top
 Προφίλ  
 
 Post subject: Re: Η Ιατρική της Ψυχής
ΔημοσίευσηPosted: Σάβ Φεβ 04, 2012 12:24 pm 
Χωρίς σύνδεση
Γκάνταλφ
Γκάνταλφ
Άβαταρ μέλους

Joined: Δευτ Ιαν 31, 2011 1:28 am
Posts: 156
Location: 3rd stone from the Sun
Has thanked: 97 time
Have thanks: 172 time
ΚΛΕΙΣΤΟΦΟΒΙΑ

Μια δαπάνη ζωτικότητας χάριν μιας πολύ έντονης εργασίας,ένα αγχός πριν τις εξετάσεις ή μετά από μια πολύ δύσκολη κατάσταση,δρουν επί του μεσημβρινού των Νεφρών, "του υπουργού που κατασκευάζει την σωματική ρώμη",και αυτός νοιώθει να εμποδίζεται,ανίσχυρος να ρυθμίσει αυτά τα προβλήματα.Ταράσσεται.Το άτομο σκάει,έχει την εντύπωση πως είναι φυλακισμένο,ευθύς μόλις μπει σε κλειστό χώρο.Φοβάται το ασανσέρ(τι τρομερό άγχος,να πρέπει να ανέβει "έγκλειστος"),το μετρό...προκαλεί κούραση στους άλλους και κάνει κακό στον εαυτό του.

Το αίτιο αυτής της κατάστασης είναι μια νευρική εξάντληση.Γιατί να χρησιμοποιούμε τη χορδή από τα δυο άκρα και να ξοδεύουμε περισσότερη ζωτικότητα απ'αυτή που μπορούν να δώσουν οι μεσημβρινοί;Μερικές φορές είναι αναγκαίο να κάνουμε τη μια δουλειά μετά την άλλη,αλλά πρέπει να αναπνέουμε ανάμεσα σε δυο προσπάθειες,να βρίσκουμε χρόνο για να βγάλουμε την υπερβολή των δυνάμεων που συσσωρεύτηκαν ,και ν'αφήσουμε τόπο να ξαναφτιαχτεί μια καινούργια συσσώρευση.'Όταν έχετε εξαντλήσει την βενζίνη του αυτοκινήτου σας ξαναγεμίζετε το ντεπόζιτο:Κάντε το ίδιο και με το σώμα σας και μη ξεκινάτε "άδειοι".

Το να είσαι "άδειος" σημαίνει πως αντλείς ανεξέλεγκτα και δίχως να το καλοσκεφτείς από τα κύματα του μεσημβρινού των Νεφρών,ο οποίος όταν εξαντληθεί δεν δίνει τίποτε στον μεσημβρινό των Πνευμόνων,ο οποίος "σκάει",παθαίνει άγχος: Η κλειστοφοβία βασιλεύει τότε ως απόλυτος κύριος.


ΚΟΙΛΙΑ

Στην Κινεζική ιατρική λέγεται: "Τα νεφρά είναι η κοιλιά της γης": τούτη εδώ είναι ψυχρή,παθητική,κρατά ό,τι της δίνεται.Σύμφωνα μ'αυτή την εικόνα,αν η κοιλιά του ανθρώπινου όντος απορροφά και φυλάει,παθαίνει δυσκοιλιότητα(το Παχύ Έντερο δεν είναι παρά το "θύμα" των Νεφρών).

Η κοιλιά υποφέρει όταν την υποχρεώνουμε ν'απορροφήσει γρήγορα:της αρέσει η ηρεμία,η ασφάλεια,η σοβαρότητα."Το να στοιβάζουμε και να καταβροχθίζουμε" την καθιστούν άρρωστη και της δίνουν πόνους,νοιώθει άσχημα.Πρήζεται με αέρα ή νερό,όταν έχει την εντύπωση μιας συναισθηματικής απογοήτευσης.Καλεί σε βοήθεια,όταν δεν την περιθάλπουμε:Ο εγκάφαλος είναι αυτός που την εξαντλεί,επειδή έχει υπερβολικές επιθυμίες...Ή την κάνει βαριά,καθώς έχει υπνηλία.ΚΟΚΑΛΟ

Για την Κινεζική αντίληψη,κάθε μεσημβρινός αποδεσμεύει μια διαφορετική ενέργεια από την ενέργεια του διπλανού του,έτσι όπως η οσμή της εψήσεως του λάχανου διαφέρει από την οσμή του λάχανου στη σαλάτα.Ο μεσημβρινός των Νεφρών αποδεσμεύει μια ζωτικότητα που γίνεται "ελαιώδης ύλη" που γεννά και τρέφει τα οστά και το μυελό.Διαβάστε το λήμμα "νεφρά",για να δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε,εάν θέλετε να έχετε στερεά νεφρά,άρα και κόκαλα σε καλή κατάσταση.


ΚΟΚΚΥΓΑΣ

Αν σας συμβεί κάποια φορά να ραγίσει ο κόκκυγας,θα μάθετε πως δεν μπορούμε να τον περιθάλψουμε.Πρέπει να υποφέρουμε φρικτά.Ο χρόνος και η ειρήνη δρουν αργά.Ο κόκκυγας ραγίζει λόγω μιας έλλειψης ικανοποίησης που οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα συνείδησης και αν δεν προσέξουμε οι πόνοι,αναγγέλουν και μια κατάσταση.

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Το αίδοιο της γυναίκας είναι η είσοδος των γεννητικών οργάνων,ανοίγει ή κλείνει τον κόλπο,που είναι η σεξουαλική ατραπός της γυναίκας,ο αγωγός που οδηγεί στην μήτρα και επιτρέπει την γονιμοποίηση.Αυτή που προσφέρεται στον πολυαγαπημένο της με αυταπάρνηση,προσφέροντας δίχως να ζητάει τίποτε,αγνοεί την κολπίτιδα.
Η φλεγμονή του κόλπου ελέγχεται από τον φόβο ή από την οργή έναντι ενός φύλου που δεν το θέλεις πια.Η φωτιά καίει,και άλλος δεν θέλει να εισέλθει.Υπάρχει πάντοτε μια μάχη ανάμεσα στο καθήκον και την ηδονή.Επιλέξτε τον σύντροφο με έξυπνο τρόπο,απ'τη στιγμή που θα τον κατακτήσετε κρατήστε τον για να μην πάθετε κολπίτιδα,μην τον αλλάζετε πια,μείνετε πιστές και κάντε το καθήκον σας.


ΚΟΠΩΣΗ

Η κόπωση απαιτεί ένα στιγμιαίο σταμάτημα της δραστηριότητας,προκείμενου να ξαπλώσετε.Έτσι,μόνοι απέναντι στον εαυτό σας,ανακτήστε λίγη δύναμη,δίχως την οποία θα μπορούσατε να εξασθενήσετε και να φτάσετε στην εξάντληση.Αυτή η φθορά δεν έχει απαραίτητα σωματική προέλευση,μπορεί να προέρχεται από μια σειρά εγνοιών,από φόβο,από έμμονες ιδέες ή από μαχητικά συναισθήματα που ενόχλησαν το στομάχι στην λειτουργία του.

Εάν το ον είναι ευτυχισμένο,δεν κουράζεται ποτέ.Η εργασία του φαίνεται ελαφριά και εύκολη.


ΚΟΨΙΜΑΤΑ

Ο βελονιστής περιθάλπει με τρεις τρόπους:
- Με βελόνες τις οποίες βελονίζει ή θέτει σε πολύ συγκεκριμένα σημεία.
- Με μόξα,που είναι αιχμές θερμότητας(κώνοι ,κάρβουνα ή τσιγάρα) που τις πλησιάζει σε απόσταση δυο χιλιοστών από το δέρμα πάλι σε συγκεκριμένα σημεία.
- Προκαλώντας αιμάτωση σε ορισμένα σημεία των Μεσημβρινών.

Αυτή η τελευταία μέθοδος μας ενδιαφέρει για να καταλάβουμε ότι τα κοψίματα δεν συμβαίνουν ποτέ κατά τύχη ή από δεξιότητα.Αν παρατηρήσετε το σημείο όπου γίνονται(ο δε χρόνος που θα αφιερώσετε για την αναζήτηση τους απασχολεί την σκέψη σας και νοιώθετε λιγότερο πόνο),θα παρατηρήσετε σύντομα πως βρίσκονται σε μια θέση ή σε μια αντανακλαστική ζώνη,ή σ'ένα σημείο βελονισμού,το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την περίθαλψη των βασάνων από τα οποία υποφέρετε διανοητικά.

Δηλαδή,θα έχετε κάνει μια αγωγή στον εαυτό σας χωρίς να το γνωρίζετε.Αν κόψετε το χέρι σας,κοιτάξτε τη λέξη "χέρια" και θα βρείτε εκεί πολλά κλειδιά.


ΚΡΑΜΠΕΣ

Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν είχαν ποτέ κράμπες στα πόδια ή στις κνήμες.Αυτό το μούδιασμα,που συνοδεύεται από μια σύσπαση που μας "τσιμπάει",είναι πολύ δυσάρεστο.Δεν είναι ασθένεια,αλλά μια εξέγερση της ενέργειας λόγω νευρικής έντασης,που οι Ιάπωνες την βαπτίζουν "τοπικό σπασμό".

Αν χωνεύετε άσχημα τη ζωή,η αδυναμία ,η κόπωση,αν έχετε ένα ανέκφραστο συναίσθημα αδυναμίας,όλα αυτά σας εμποδίζουν να δείτε καθαρά ,και προκαλούν ένα ρεύμα νευρικής διέγερσης σ'ένα Μεσημβρινό, ο οποίος διαπερνά μια ομάδα μυών.Αυτοί εδώ συσπώνται επειδή αυτό το ρεύμα τους διαταράσσει και ενοχλεί την κίνηση τους.Δεν μπορούμε πια να περπατήσουμε,αν βρίσκονται στο πόδι,δεν μπορούμε πια να πιάσουμε κάτι,αν βρίσκονται στο χέρι.Οι σκέψεις της επιθυμίας να μην δρούμε πλέον λόγω μιας κόπωσης που προκαλείται από εσφαλμένες ιδέες,πέτυχαν καλά τον σκοπό τους.

Πρόκειται για μια αδυναμία ελέγχου των συγκινήσεων.Το "αχ μ'έπιασε κράμπα" επαναφέρει τον εγκέφαλο.Τα τσιμπήματα απαιτούν να σταθείτε λίγο και να αναλάβετε πιο αργές κινήσεις.Επωφεληθείτε απ'αυτό για να βρείτε ποια συγκίνηση είναι ένοχη και ελέγχεται άσχημα: αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον αριθμό των κραμπών σας.Στα χωριά συνιστούσαν να τρώτε γραβιέρα ή να βάζετε ένα κομμάτι σαπούνι Μασσαλίας πάνω στο κρεβάτι σας.

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

Το να βλέπεις και ν'ακούς πράγματα που δεν αρέσουν , να καταπιέζεις τα συναισθήματα θλίψης και τις μεταμέλειες που τούτο προκαλέι,όλα αυτά κάνουν να φυτρώσουν κριθαράκια.

Εδώ έχει προσβληθεί ο μεσημβρινός της Καρδιάς που κυβερνά τις σκέψεις και τις έγνοιες,βοήθηστε τον ξεχνώντας το αντικείμενο της συναισθηματικής δυσφορίας σας.Και,αν το δέχεστε,χρησιμοποιήστε ένα παλιό κόλπο:Φέρτε το κριθαράκι σε επαφή μ'ένα χρυσό αντικείμενο(βέρα,δακτυλίδι),ο ήλιος που αντιπροσωπεύει ο χρυσός κάνει να λειώσει το κριθαράκι,όπως το χιόνι στον ήλιο.


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

"Το αίμα σχηματίζεται από μια μεταμόρφωση της ουσίας τψν τροφών και των ποτών".Η Κινέζικη ιατρική το θεωρεί όχημα μιας ενέργειας που το εμψυχώνει,έτσι όπως το αιθερικό σώμα εμψυχώνει το υλικό σώμα.."Το αίμα κυλά,η ενέργεια κυλά".

Σύμφωνα με την Κινέζικη άποψη,μια κακή κυκλοφορία δεν οφείλεται στο αίμα,αλλά στο γεγονός πως η ενέργειατο εμψυχώνει άσχημα.Τα κείμενα λένε: Εάν ξαναδροσίσουμε την αντίστοιχη ενέργεια ,το αίμα ξαναρχίζει να κυκλοφορεί" Τι ενοχλεί αυτή την ενέργεια στις κινήσεις της;Οι έγνοιες,τα βάσανα,η αδιαφορία,οι μεταμέλειες,η κόπωσηη μελαγχολία ή το αντίθετο:Οι νευρικές υπερβολικές εντολές,τα πάθη,οι έμμονες ιδέες,η οργή.Όλες αυτές οι καταστάσεις την ενοχλούν και δεν μπορεί πια να εμψυχώσει όπως πρέπει το αίμα.

Το θάρρος,η δύναμη και η ζωτικότητα δεν μπορούν να υπάρξουν παράμονάχα όταν η ενέργεια και το αίμα κυκλοφορούν από κοινού αρμονικά.Λέγεται ότι "η ενέργεια σπιρουνίζει το σώμα":Αν ο εγκέφαλος είναι παραφορτωμένος με έγνοιες και διανοητική κατάθλιψη,δεν μπορεί καθόλου να δώσει σπιρουνιές,δεν νοιώθει τέτοια ανάγκη.Έτσι,δεν πρέπει να να λέτε: "Έχω κακή κυκλοφορία του αίματος",αλλά πρέπει να πείτε: "Οι σκέψεις μου είναι στερεότυπες,έχω ανάγκη να ζήσω".


ΚΥΣΤΗ

Η κύστη είναι μια συσσώρευση ενέργειας που γίνεται σκληρή σαν πέτρα,γιατί ξεχάσαμε να την διασκορπίσουμε.Είναι η υλοποίηση μιας απελπισίας που δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε.Αυτό το εξόγκωμα είναι ένα παιδί των σκέψεων.

Το σημείο που εκδηλώνεται,μας δείχνει το αίτιο.Βρίσκεται στις ωοθήκες;Υλοποιεί το παιδί που θα θέλαμε χωρίς να μπορούμε να το έχουμε ή το συναίσθημα πώς αυτές οι ωοθήκες δεν χρησιμεύουν σε τίποτα,να λοιπόν που τις καταλαμβάνει κάτι.Βρίσκεται στη ρίζα των δοντιών;Θα θέλατε να δαγκώσετε κάποιον ή κάτι,αλλά η ευγένεια σας κάνει να κρύψετε αυτήν την επιθυμία.

Ο Μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης έχει πρόβλημα.Δρα επί όλων των ενερφειών που αρχίζουν να παράγονται και καταστρέφει τις βλαβερές,δεν ολοκλήρωσε τον ρόλο του χωροφύλακα του οργανισμού.Και γιατί να μην είναι ο χωροφύλακας των σκέψεων σας: Έχετε υλοποιήσει μια κύστη σιγά σιγά,διαλύστε την με τον ίδιο τρόπο παραδεχόμενοι πως δεν βρίσκεται στην θέση της και πως δεν έχει καμιά δουλειά εκεί.Αλλά κυρίως να διαλύσετε μέσα σας τον πραγματικό λόγο που την έκανε να γεννηθεί.

Και έπειτα,μήπως κατά τύχη έχετε την επιθυμία να κάνετε υπερβολικά πράγματα;


ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Αν είσαι δυσαρεστημένος με κάποιν ή με κάτι μέχρι ενός σημείου να πυρακτώσεις την σκέψη σου μπλοκάροντας τον εαυτό σου ψυχικά,τούτο σημαίνει πως καις εσωτερικά.Αν αφομοιώνεις άσχημα τα εξωτερικά περιστατικά και εκδηλώνεις την βούληση σου δίχως αρμονία,τούτο σημαίνει πως παίρνεις την αταξία στις πράξεις σου.

Αν μλποκάρεις την νευρική σου ένταση μέχρι του σημείου να πυρακτώσεις τα κύματα του μεσημβρινού της Κύστης,τότε εκμπέμπεις στρεπτόκοκκους και προκαλείς την κυστίτιδα.

_________________


Εικόνα


Top
 Προφίλ  
 
 Post subject: Re: Η Ιατρική της Ψυχής
ΔημοσίευσηPosted: Σάβ Φεβ 04, 2012 12:24 pm 
Χωρίς σύνδεση
Γκάνταλφ
Γκάνταλφ
Άβαταρ μέλους

Joined: Δευτ Ιαν 31, 2011 1:28 am
Posts: 156
Location: 3rd stone from the Sun
Has thanked: 97 time
Have thanks: 172 time
ΚΩΦΟΤΗΤΑ

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με την περίπτωση των εκ γεννετής κωφών,αλλά μόνο γι'αυτους που "ακούν άσχημα". Πρόκειται γι'αυτιά που δεν θέλουν ν'ακούσουν.

Στην Κίνα λένε ότι το αριστερό αυτί κουφένεται όταν "η δυσαρέσκεια και η οργή διαταράξουν τη φωτιά του μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστης", αυτού που δίνει την παρόρμηση με το θάρρος και τη γενναιότητα.Το δεξί αυτί κουφαίνεται,όταν "η φωτιά των επιθυμιών και της ασελγείας διαταράξει το πυρ του συνειδητού", μ'άλλα λόγια,όταν το άτομο έχει τόσο πολύ απολαύσει την ζωή,ώστε τίποτε πια δεν τον ενδιαφέρει.

Αν έχετε γύρω σας ανθρώπους που δεν ακούν καλά,θα παρατηρήσετε ότι ακούν πολύ καλά...όταν οι άλλοι θα προτιμούσαν να μην ακούν.Τα ηλικιωμένα άτομα ακούνε λιγότερο σαφώς, από την στιγμή όπου φθείρεται και πέφτει η ζωτικότητα τους,δεν θέλουν πια να ξοδεύουν την ενέργεια τους ακούγοντας πράγματα που πλέον δεν τους ενδιαφέρουν.Αν πρόκειται για παιδιά,είναι ο γέρος που εμφανίζεται όπως ήταν κατά την τελευταία του ζωή,όπου οι άλλοι δεν τον ενδιάφεραν και δεν τους άκουγε.Δώστε του λίγο χρόνο να το συνηθίσει.


ΛΑΙΜΟΣ

"Αυτή η ιστορία,μου κάθισε στο λαιμό",λέει κάποιος όταν δεν μπορεί να καταπιεί εύκολα,ηθικά ή συναισθηματικά,μια λέξη ή ένα περιστατικό ,γιατί πλήγωσαν έντονα την ευαισθησία του.

Αγωνία,εσωτερική απελπισία,όλα αυτά σχηματίζουν μια αλυσίδα που σφίγγει τον λαιμό,εμποδίζοντας τον να καταπιεί.Μπορεί να πιάσει φωτιά.Γίνεται άσπρος και πρήζεται.Το κακό περνάει γρήγορα,αν μπορέσει κανείς να ξαναζήσει τον φόβο ή την εσωτερική του απελπισία ,μαζί μ'έναν φίλο ή με κάποιον άνθρωπο στον οποίο έχει εμπιστοσύνη.Όταν διηγείσαι μια απελπισία,την ξερνάς και την εκτονώνεις.Τα τελαυταία αχνάρια σβήνουν,αν η κατανόηση επιτρέψει να αντιληφθείς τα αίτια της πληγής κάτω από μια διαφορετική οπτική γωνία,από αυτήν που προκάλεσε τον πόνο στον λαιμό.Και αν συγχωρέσεις τον άλλο,το φάρμακο είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό.


ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

"Η λαρυγγίτιδα προέχεται από ένα κενό της ιδιοσυγκρασίας , από μια βίαιη δυσαρέσκεια ή από μια υπερβολή σκέψεων και εγνοιών",λένε τα Κινέζικα κείμενα.

ΛΕΜΦΑΤΙΣΜΟΣ

Ο λεμφατισμός έχει μυς μαλθακούς,ελάχιστο σφρίγος,εγκαταλείπει το τρέξιμο.Ο μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου δημιουργεί ένα μόριο λευκώματος ειδικού για κάθε άτομο.Η διάνοια είναι αυτή που δίνει τις εντολές ως προς την ποιότητα και το λεπτό έντερο εκτελεί.

Ο λεμφατισμός είναι μια σύσταση.Καθίσταται ασθένεια όταν ξεπερνά τα όρια που επιτρέπει η ζωή προκείμενου να είσαι χρήσιμος στον εαυτό σου και στους άλλους.Το να αποκαταστήσεις τους μυς,σημαίνει πως κάνεις επίθεση με όλα σου τα μέσα: Ο λεμφατικός δεν θέλει κάτι τέτοιο.Όπως ένα κομμάτι ξύλο πλέει μέσα στο ποτάμι,ασυνείδητο και δίχως στόχο,αφήνεται να κυλήσει,αγαπώντας την ζωή σαν φυτό.Δεν βλέπει για ποιο λόγο πρέπει να "έχει παρόρμηση" και "να έχει θάρρος".


ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

Ο νευρωτισμός,η υπερδιέγερση,οι οργές,τα αποστήματα στο στόμα,το να νοιώθεις πάντοτε ζεστός και να γελάς υπερβολικά εύκολα,όλα αυτά προέρχονται από έναν μεσημβρινό του Λεπτού Εντέρου του οποίου τα κύματα είναι υπερβολικά ισχυρά.Οι τύψεις,οι θλίψεις,τα δάκρυα,οι στεναχώριες,το να νοιώθεις πάντοτε κρύος και η καρδιά σου να κουράζεται εύκολα,όλα αυτά δείχνουν ό,τι τα κύματα είναι υπερβολικά ασθενή.

Στην Κινέζικη ιατρική,ο μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου είναι "ο υπουργός που δέχεται τις σοδειές".Διαχωρίζει το καλό απ'το κακό ,τα υγρά απ'τα στερεά.Έχει την ικανότητα να δίνει ζωτικότητα και ανανέωση,γιατί είναι ένας σημαντικός παραγωγός ζωτικής ενέργειας.Επηρεάζει την όραση και την ακοή.

Η ευσυγκινησία τον διαταράσσει και συντηρεί την αταξία.Είναι μια ομίχλη που τον φρενάρει.Όταν είναι σε καλή κατάσταση,καθιστά το άτομο ενεργό,δημιουργικό,δυναμικό.Η ισχυρή ζωτική ενέργεια που είναι ικανή να προσφέρει,εμποδίζει την διανοητική,σωματική και ψυχική κόπωση να παραχθεί.Κάνει το άτομο "ακόρεστο",ζωντανεύει την γοητεία της εργασίας.


ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

Αυτή η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα μιας αταξίας,όπου τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν μειωθεί και τα λευκά έχουν αυξηθεί εντελώς άναρχα.Παρουσιάζεται με πολλές μορφές,αλλά το αίτιο είναι σχεδόν πάντοτε ίδιο.

" Ο Μεσημβρινός Σπλήνας-Παγκρέατος,παίρνει το αίμα,καταστρέφει τα φθαρμένα ερυθρά αιμοσφαίρια,κατασκευάζει καινούργια και παράγει λευκά αιμοσφαίρια",λέει ένα παλαιό κείμενο της Κινεζικής ιατρικής.Η εργασία του και η ποιότητα της εξαρτώνται από τις ιδέες,από την γνώση και την ηθική συνείδηση.Λοιπόν,η λευχαιμία προέρχεται από μια αναβράζουσα πηγή εσωτερικήας αταξίας,όπου βρίσκουμε,εναλλακτικά,την απελπισία που συχνά είναι μυστική,μια έλλειψη συγκινησιακού ελέγχου,ελάχιστη εσωτερική πειθαρχία,μια ηθική συνείδηση που βλέπει τις επιθυμίες της και όχι τις συνέπειες,μια υπερβολή στις έγνοιες που θέτουν το αίμα σε κίνδυνο.

Αν ο ασθενής ακούσει και κατορθώσει να είναι "δυσαρεστημένος με τον εαυτό του" αρκετά ώστε να κάνει έναν έλεγχο της συνειδητότητας του εκ παράλληλου μ'εναν έλεγχο του αίματος,ίσως ν'ακούσει την πνοή του Μεσημβρινού Σπλήνας-Παγκρέατος,που είναι ο Υπουργός που δείχνει τα σφάλματα και ομιλεί για δικαιοσύνη.


ΛΥΠΟΘΥΜΙΑ

Η αποθάρρυνση,η αγωνία,προκαλούν μια κόπωση που εξασθενίζει την ζωτικότητα.Αν αυτές οι καταστάσεις φτάσουν στα άκρα,αδειάζουν τα κύματα των μεσημβρινών που προμηθεύουν με ζωτικότητα,οι οποίοι,μιας και δεν έχουν πια τίποτε να δώσουν,κόβουν τις τροφές.Το κουτί των δυναμωτικών άδειασε.

Η υπερβολική σωματική,ψυχική η καρδιακή αδυναμία καταλήγει σε λυποθυμίες.Ο μεσημβρινός του Λεπτού Εντέρου τρόπον τινά αδειάζει από τον δυναμισμό του,ο Μεσημβρινός του Στομάχου δεν έχει πια επιθυμίες,η Χοληδόχος Κύστη αδειάζει από παρορμητισμό,η Κύστη φοβάται.

Όλα αναστέλλονται με την σειρά τους.Έπειτα, η διανοητική ανάπαυση της στιγμής της λυποθυμίας παράγει το αποτέλεσμα της.Ο κάθε μεσημβρινός ανακτά την ισορροπία του, καθώς ξυπνάτε, και είναι ευχάριστο να δείτε όλα αυτά τα ανήσυχα μάτια που προσπαθούν να σας βοηθήσουν! Κάποιος ασχολείται μαζί σας...


ΛΟΓΟΙ

Οι λόγοι είναι τα παιδιά των σκέψεων μας.Εκφράζουν τα συναισθήματα μας,τις καταστάσεις της ψυχής μας,την βούληση μας.
Λέγεται: "Μιλάει με την καρδιά του".Η Κινέζικη ιατρική διδάσκει: " Ο Μεσημβρινός της Καρδιάς τρέφει τον λόγο".Η αισιοδοξία,η ευθυμία,ο ενθουσιασμός,τα λαμπερά μάτια,η ζωηρή χροιά,είναι οι εκφράσεις ενός μεσημβρινού της Καρδιάς που βρίσκεται σε εξαίρετη κατάσταση.Αν αυτά τα κύματα είναι πολύ δυνατά,οι λόγοι εξέρχονται ασταμάτητα,φτάνοντας εώς το παραμιλητό,συνοδευόμενοι από κλάματα ή γέλια,αν όμως αυτός ο μεσημβρινός είναι ανεπαρκής,οι λόγοι είναι γεμάτοι αγωνία,φόβο και κλαίνε διηγούμενοι τις συμφορές τους,αναζητώντας μιαν εκτόνωση.

Ο Γερμανός λέει: "Βγάζουμε τα λόγια απ'το συκώτι". Όντως,τα κύματα αυτού του μεσημβρινού είναι που όταν είναι σε καλή κατάσταση παράγουν λόγους "διαυγείς",που "διεγείρουν την σεξουαλική επιθυμία",αλλά που ,λόγω ανεπάρκειας,είναι η αντανάκλαση ενός εγκεφάλου που διστάζει να μιλήσει ή όταν βρίσκονται σε υπερβολή κάνουν να βγουν λόγοι γεμάτοι οργή και πίκρα,μερικές φορές δε και γεμάτοι από κακία.

Αν επιθυμείτε μια μέρα να γοητεύσετε και να έλξετε με την χροιά της φωνής,που αντηχεί καθαρότατη και σταφέστατη,που να έχει έναν τόνο που να "μιλάει" από μόνος του,μάθετε πως οι Κινέζοι αποδίδουν αυτό το χάρισμα στον θυρεοειδή.Πολλά ξύλινα αγάλματα της Ανατολής είναι μοναχοί που κυρύσσουν ,των οποίων ο θυρεοειδής εμφανίζεται σαν ένα πολύ ορατό εξόγκωμα στον αυχένα τους.


ΛΟΞΥΓΚΑΣ

Μια εσωτερική εξέγερση,μια διανοητική αναστάτωση ή τα πληγωμένα συναισθήματα ως προς τις ιδέες ή τις απιθυμίες που δεν πραγματοποιούνται,διαταράσσουν το διάφραγμα που συνδεόμενο με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου,ανταποκρίνεται προκαλώντας λόξυγκα.

Πρέπει να βρούμε το κλειδί αυτής της καταστασης.Ίσως έτσι να ανακαλύψουμε για ποιο λόγο στο παρελθόν βάζανε στην πλάτη ένα παγωμένο κελιδί για να σταματήσει ο λόξυγκας.Το σημείο θα μπορούσε να ήταν ο έβδομος θωρακικός σπόνδυλος,όπου περιθάλπουμε "τον λόξυγκα που προήρθε από λανθασμένες ιδέες ή από αγωνία",που εισήγαγαν τον αέρα τον οποίον αποδεσμεύει ο λόξυγκας.Στον έβδομο θωρακικό σπόνδυλο περιθάλπουμε "την αναστολή που συνοδεύεται από εσωτερική εξέγερση για κάποιον ή για κάτι που συμβαίνει άσχημα".Το φάρμακο που συνιστούσαν οι γιαγιάδες μας ήταν το να φάμε ζάχαρη.

Σύμβολο της τρυφερότητας η ζάχαρη σταματά πολλά περισσότερα πράγματα απ'όσο έναν απλό λόξυγκα που προκλήθηκε από μια απλή εσωτερική εξέγερση.Αν οι ιδέες του εγκεφάλου παραμένουν ψυχρές και έλλογες,αν οι ιδέες που μεταδίδονται παραμένουν ήρεμες,ο λόξυγκας δεν υπάρχει.


ΛΟΥΜΠΑΓΚΟ

Μετά από μια βαριά και φρικτή δοκιμασία που αγγίζει την αλαζονεία και την ευαισθησία,κάποιος άνθρωπος καμπουριάζει και με τα χέρια στη μέση,θρηνολογεί...Αλλά μετά συνεχίζει να περπατάει,γιατί η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να σταματήσει.

Το λουμπάγκο εκδηλώνεται όταν μας βασανίζει ένα συναίσθημα αδυναμίας.Αν συλλογίζεστε συνεχώς και πως είστε μπροστά σε μια δοκιμασία και πως δεν είστε τόσο αδύναμοι όσο φαίνεται,ο πόνος θα μειωθεί.Όμως, αν σύμβουλος σας είναι η πικρία θα εγκρίνει τη στάση σας χρησιμοποιώντας το δράμα,το οποίο θα αποκτήσετε καθώς θα σκληρύνεστε διανοητικά.Καθώς θα διπλώνεστε πάνω στον εαυτό σας,θα ακινητοποιείστε μέσα σ'ένα οδυνηρό Λουμπάγκο που δεν θέλει να φύγει.

Αυτή η οδυνηρή κατάσταση μπορεί επίσης να εκδηλωθεί όταν δεν θέλετε πια να ακούσετε,γιατί τα συναισθήματα σας έχουν πληγωθεί πολύ βαθιά.Τι κρίμα να υποφέρετε απλά και μόνο,γιατί οι ιδέες σας δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τις ιδέες των άλλων !

_________________


Εικόνα


Top
 Προφίλ  
 
 Post subject: Re: Η Ιατρική της Ψυχής
ΔημοσίευσηPosted: Σάβ Φεβ 04, 2012 12:26 pm 
Χωρίς σύνδεση
Γκάνταλφ
Γκάνταλφ
Άβαταρ μέλους

Joined: Δευτ Ιαν 31, 2011 1:28 am
Posts: 156
Location: 3rd stone from the Sun
Has thanked: 97 time
Have thanks: 172 time
ΜΑΛΑΡΙΑ

Η μαλάρια είναι ένα είδος ελονοσίας: Εκδηλώνεται με πολύ βίαιο πυρετό(βλέπε λέξη).Συνήθως,πριν από τις κρίσεις έχει έρθει μια εποχή δυσανασχέτησης,ενάντια σε κάποιον ή σε κάτι,διανοητική κατάσταση που ανοίγει πάντοτε την πόρτα στην διεστραμμένη ενέργεια.Ο πυρετός κάνει "να βγει" το κακό.


ΜΑΛΛΙΑ

Χτενίζοντας τα μαλλιά σας πολλές φορές την ημέρα,να μην αμφιβάλλετε πως φροντίζετε το αποτέλεσμα της καλής ή της κακής πορείας των μεσημβρινών των νεφρών ή των πνευμόνων."Τα νεφρά ανθίζουν μέσα στα μαλλιά",λέει η Κινέζικη ιατρική,προσθέτει δε: "Ρίζες στα νεφρά,κλωνάρια στους πνεύμονες".

Αυτές οι δυο αινιγματικές φράσεις φαίνονται γελοίες στο δυτικό πνεύμα.Θα προσπαθήσω να σας δώσω το κλειδί ερμηνείας αυτών των φράσεων όσο απλούστερα μπορώ.Ακούστε τα εξής: Τα κύματα ζωτικότητας του μεσημβρινού των πνευμόνων δίνουν τη ζωή στα μαλλιά που φυτρώνουν γρήγορα και φουντωτά,αν τα κύματα του είναι ισχυρά.Ενώ είναι αδυνατισμένα και ασθενικά,αν τα κύματα του δεν έχουν δύναμη.Οι πνεύμονες εισπνέουν και εκπνέουν,λέγεται πως "είναι σε επαφή με τον Ουρανό".

Τα νεφρά είναι σε επαφή με τη γη.Δίδουν ρωμαλεότητα και ζωτικότητα.Ο πνέυμονας δίνει ζωή στα μαλλιά,τα νεφρά τους δίνουν τη δύναμη.Τούτο συμβαίνει κατ'εικόνα του φυτού που έχει τα φύλλα του και τα άνθη του στον ουρανό(πνεύμονας),αλλά που οι ρίζες του είναι μέσα στη Γη(νεφρά).Η κατάσταση των μαλλιών αποκαλύπτει την ικανότητα ή ανικανότητα αναπαραγωγής και την κατάσταση των γεννητικών οργάνων.Θυμηθείτε τον Σαμψών που μπορούσε να γκρεμίσει τους στύλους του ναού όταν τα μαλλιά του ήταν μακριά,ενώ ήταν εντελώς ανίκανος όταν τα μαλλιά του ήταν κομμένα.Δεν λέμε "αυτός έχει γερά νεφρά",για να προσδιορίσουμε κάποιον ρωμαλέο άνθρωπο;

Οι ασθένειες των μαλλιών(τριχόπτωση,πιτυρίδα,ξηρά ή λιπαρά μαλλιά) προκαλούνται από μια διαταραχή στα ρεύματα ζωτικότητας,η οποία οφείλεται στα εξής:

- Σε φόβο: " Άσπρισε σε μια νύχτα". Ένα πολύ μεγάλο σοκ προκαλεί μια νευρική διαταραχή που κλονίζει,η δύναμη εξαντλείται,τα μαλλιά πέφτουν.

- Σε μια υπερβολικά μεγάλη αντίδραση ανικανότητας ή απελπισίας δια της οποίας "ξεριζώνουμε τα μαλλιά μας".

- Σε υπερδιέγερση του χαρακτήρα και κυρίως στην περίπτωση γυναικών που χρειάστηκε να "υπομείνουν βάσανα,φόβο ή ανησυχία".Η εσωτερική απελπισία μπλοκάρει τον άνθρωπο που δεν κατορθώνει ν'αλλάξει την κατάσταση του πνεύματος του,γιατί για κάποιο χρονικό διάστημα,έχει αλλεργία στη ζωή και στους άλλους.

- Σε μια σύγκρουση,ανάμεσα στον εαυτό του και στους άλλους μέσα στην κοινωνική ζωή,πράγμα που προκαλεί πιτυρίδα και εξασθενίζει τα μαλλιά.Αν τα μαλλιά σας ασθενούν ή σας εγκαταλείπουν,αν έχετε πιτυρίδα,ξαναδιαβάστε αυτές τις τέσσερις παραγράφους,βρείτε ποια σας ταιριάζει και ποια σας αντιστοιχεί,και αλλάξτε δια μιας τη σκέψη σας.

Οξυγονώστε το πνεύμα σας κι έτσι θα ξαναδώσετε τη ζωή στα μαλλιά σας.


ΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΕΩΣ


Το να νομίζεις πως σε καταδιώκουν,είναι ένα είδος μανίας που σύντομα γίνεται έμμονη ιδέα,αν δεν τη σταματήσει.Πρόκειται για τον μεσημβρινό Κύριο της Καρδιάς,που υπακούει σε μια συνειδητότητα,που η αρρωστημένη ευαισθησία της εύκολα σκοντάφτει κατηγορώντας τους άλλους στις στιγμές του φόβου ή της αποθάρρυνσης,όπου δεν υπάρχει πια θάρρος.

Δύσκολα συντελείται η προσαρμογή στην ζωή και στην κοινωνία.Το άτομο είναι άκαμπτο,δεν επωφελείται...Ο μεσημβρινός Κύριος της Καρδιάς είναι το περικάρδιο,δηλαδή η οχύρωση που προστατεύει την καρδιά και την συναισθηματικότητα της.Είναι "ο υπάλληλος που καθοδηγεί τους υπηκόους στις χαρές και στις ηδονές τους",λέει ο Τσι Πο.

Αυτός που νομίζεις πως τον καταδιώκουν,ξέρει πως να απολαμβάνει τις ηδονές της ζωής...ή μήπως τις παραθέλει;
Πρέπει να του το πούμε και να συμμετέχουμε στις ηδονές του,δείχνοντας του πως ο άλλος δεν είναι εχθρός του.Ώστόσο,συμβαίνει αυτή η ασθένεια να είναι αθεράπευτη,γιατί αρέσει στον ασθενή:Τρέφει μέσα του την αγωνία και ένα αίσθημα εγκατάλειψης,καθώς προσπαθεί να παραπονεθεί προκειμένου να ασχοληθούν οι άλλοι μαζί του.

ΜΑΝΙΕΣ

Οι μανίες των άλλων είναι εξοργιστικές.Ξέρετε ότι είναι ένα θαυμάσιο φάρμακο ενάντια στο άγχος και στο φόβο;Το να κάνεις πάντοτε το ίδιο πράγμα,την ίδια στιγμή και με τις ίδιες περιστάσεις τούτο συντηρεί μια εσωτερική ηρεμία του πνεύματος ποθ κοιμίζει τα ενστηκτώδη και παρορμητικά μέρη του όντος.Γι'αυτόν τον λόγο,οι μοναχοί κάνουν τις ίδιες κινήσεις,απαγγέλουν τις ίδιες προσευχές την ίδια στιγμή.Έχουν συνήθειες.

Αυτές οι συνήθειες όμως,εύκολα γίνονται μανίες,γι'αυτόν που έχει καταλάβει το όφελος που προκύπτει απ'αυτές: είναι απαραίτητες για τα κύματα του μεσημβρινού της Καρδιάς που επιδιώκουν την ηρεμία και την κανονικότητα.


ΜΑΣΤΟΙ

Οι πόνοι,οι ασθένειες,ο άσχημος σχηματισμός των μαστών,είτε είναι υπερβολικά μικροί,είτε υπερβολικά μεγάλοι,σχετίζονται πάντα με τα παιδιά ή την μητέρα: Μια νεύρωση οφειλόμενη σε εμμονές σχετικά με το μέλλον των παιδιών της, κάνει να μεγαλώσουν υπερβολικά οι μαστοί της μητέρας ευθύς μόλις γεννηθεί το πρώτο παιδί,μια υπερβολική ανάγκη για μητρότητα προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα σε μια άλλη γυναίκα.

Οι σοβαρές απασχολήσεις με θέματα που έχουν να κάνουν μ'ένα παιδί,προκαλούν πολλούς πόνους στον αριστερό μαστό,δίχως κάποια συγκεκριμένη ασθένεια.

_________________


Εικόνα


Top
 Προφίλ  
 
 Post subject: Re: Η Ιατρική της Ψυχής
ΔημοσίευσηPosted: Σάβ Φεβ 04, 2012 12:28 pm 
Χωρίς σύνδεση
Γκάνταλφ
Γκάνταλφ
Άβαταρ μέλους

Joined: Δευτ Ιαν 31, 2011 1:28 am
Posts: 156
Location: 3rd stone from the Sun
Has thanked: 97 time
Have thanks: 172 time
ΜΑΤΙΑ

Κάποτε στην Κίνα,έλεγαν: "Αυτοί που έχουν την κόρη του ματιού τους και δεν βλέπουν,είναι τυφλοί λόγω ασθένειας των νεύρων".Ο φόβος και η αναστολή εγκαθιστούν την ομίχλη.Οι διαταραχές της όρασης είναι πολλές,δεν έχουν όλες το ίδιο αίτιο:

* Η μυωπεία: "Δεν βλέπεις πιο μακριά απ΄την άκρη της μύτης σου".Η φράση αυτή περιγράφει καλά την διάνοια που δεν θέλει να δει πιο πέρα,λόγω ψυχικής κόπωσης,οκνηρίας,αφήματος μπροστά στη ζωή.Είναι πιο εύκολο να μουρμουρίζεις γύρω απ'τον εαυτό σου,παρά να δεις μακριά,να δράσεις και ν'αποφασίσεις ανάλογα μ'αυτά που βλέπεις.Το να είσαι μύωπας αποτελεί ένα είδος δικαιολογίας.

* Ο αστιγματισμός προδίδει την ύπαρξη ψυχικών δυσκολιών μεταξύ της εσωτερικής και της κοινωνικής ζωής.Ξέρετε ότι το δεξί μάτι αντιστοιχεί στο πως βλέπουμε τους άλλους,ενώ το αριστερό μάτι στο πως βλέπουμε τον εαυτό μας:Αν τα μάτια δεν είναι καλά συντονισμένα μεταξύ τους,οι συμπεριφορές και οι σκέψεις δεν βρίσκονται σε συμφωνία με το περιβάλλον και προκαλούν εσωτερικές συγκρούσεις.Πριν υποβάλετε το παιδί σε εγχείρηση,είναι καλό ν'αναλύσετε τη φύση της σύγκρουσης και να την επιλύσετε.

* Ο πρεσβύωπας βλέπει μονάχα μακριά.Και οι λεπτομέρειες;Το να μην τις βλέπει,βολεύει αυτόν που γερνάει,γιατί του δίνει μια κάποια ειρήνη,μιας και έχει την εντύπωση πως έχει αποκολληθεί.

* Το γλαύκωμα,το λεύκωμα,ο καταρράκτης,ανταποκρίνονται ως ηχώ στη φράση μια αυστηρής γκουβερνάντας που λέει στα παιδιά που εκπαιδεύει: " Δεν βλέπετε,γιατί δεν θέλετε να δείτε,τούτο σας βολεύει".Ο εγκέφαλος θέτει ένα πέπλο,κρύβει...

ΜΕΘΗ

Αυτό το βιβλίο μιλάει για την ιατρική της ψυχής,δείχνει,συνεπώς,την μέθη κάτω από μια όψη διαφορετική από τον αλκοολισμό.Η κατάσταση της μέθης είναι η κατάσταση ορισμένων μυστικιστών που,κατά την έκσταση τους(πνευματικό διεγερτικό) εκλαμβάνουν την αντανάκλαση ενός δέντρου μέσα στο νερό ως προς το ίδιο το δέντρο ή που στην μέθη μιας προσευχής προς τον Θεό ,βλέπουν την αιθερική σιλουέτα αυτής προς την οποία προσεύχονται και την θεωρούν ως μια πραγματική παρουσία,ως ένα πραγματικό ον:

"Η παρθένος εμφανίστηκε στον τάδε".Και η χαρά είναι τόση έντονη,τόσο βαθιά,ώστε αυτό το όραμα τους επιτρέπει να αποσυνδεθούν από την καθημερινή ζωή για ν'ανυψωθούν σε πεδία που είναι δύσκολα προσιτά.Η Ρώμη επέδειξε πάντα μεγάλη σύνεση κατά την αναγγελία αυτών των φαινομένων.Ορισμένες οσμές προκαλούν μια μέθη,για παράδειγμα η οσμή του νυχτολούλουδου ή των κρίνων.Μεθάμε από το άρωμα.Μια νεαρή κοπέλα αναγγέλει: "Αρραβωνιάστηκα,μέθυσα από ευτυχία",ας επωφεληθεί από αυτό το διεγερτικό,γιατί στην σύνέχεισ σίγουρα θα μειωθεί.

Αυτές οι μορφές μέθης είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβολής του μεσημβρινού της Χολήδοχου Κύστης,που πυρακτώνει τα Ύδατα του,τα οποία πυρακτώνουν την εσωτερική ζέστη ,που μας κάνει να χάνουμε τη λογική μας.Η αφύπνιση είναι επώδυνη,γιατί η μέθη δίνει την αίσθηση ενός "κενού καρδιάς-πνεύματος".Στην Ταοϊστική αλχημεία,οι σοφοί αποτελούν αυτήν κατάσταση "πτήση".Η διάνοια έζησε μια στιγμή έντασης υπερβολικά δυνατή γι'αυτήν και η μακαριότητα ξαναπέφτει σαν το σουφλέ,εκτός κι'αν την παρατείνουμε.
Αφού ο άνθρωπος δοκιμάσει αυτή την προσπάθεια,αποτελεί αδυναμία το να επιστρέψει σ'αυτήν.Η μέθη είναι μια ασθένεια ,δεν πλουτίζει την ψυχή,αντίθετα δε την φτωχαίνει.Οι μυστικιστικές και πνευματικές βαθμίδες πρέπει να διανυθούν αργά αργά και δίχως φαινόμενα,εντελώς φυσικά.


ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ

Η μελαγχολία γεννιέται από "προβλήματα κι έγνοιες",αφού έχει εκδιώξει την χαρά.Είναι ένα είδος κατάθλιψης.Μια ψυχική,σωματική , καρδιακή αδυναμία ή μια στιγμή αποθάρρυνσης,προκάλεσαν μια θλίψη που συχνά συνοδεύεται από φόβο.

Τα αισθήματα άρχισαν να μειώνονται,λες και θόλωσαν,αφήνοντας την μελαγχολία να κατέβει σε μια γλιστερή πλαγιά,όπου ο ασθενής δεν θέλει πια ν'ακούει κάποιες ανθρώπινες φωνές.Μπορεί να του συμβεί να κλαίει καθώς μιλάει για τις συμφερές του.Η μελαγχολία είναι μια θλίψη που στα Κινέζικα συντίθεται από τις λέξεις καρδιά και Φθινόπωρο,από την εποχή δηλαδή όπου τα φύλλα πέφτουν,ο ουρανός θλίβεται,ο ήλιος σβήνει,η καρδιά σκοτεινιάζει.Όπως κατά το παρελθόν,το βράδυ μπροστά στο τζάκι,μιμηθείτε τον γέρο χωρικό που ανακούφιζε καρδιά και πνεύμα μ'ένα καλό ποτηρι γλυκό ζεστό κρασί ξαναβάλτε τα πράγματα στην θέση τους γελώντας μπροστά στα προβλήματα που το πνεύμα σας,κουρασμένο από την μάχη,τα μετάτρεψε σε σύννεφα μέσα στα οποία πλέετε εξαθλιωμένοι,δίχως να συνειδητοποιείτε πραγματικά τη ζωή.

Τότε θα ξαναπάρετε θάρρος.

Ορισμένες μελαγχολίες ταράσσονται "μέχρι του σημείου να κάνουν κακό στα οστά".Τα οστά κυβερνώνται από τον μεσημβρινό των Νεφρών,την βούληση,την ρωμαλεότητα έχουν ανάγκη από ηρεμία και σοβαρότητα.Ο μελαγχολικός αυτοδηλητηριάζεται αρνούμενος να απελευθερώσει το μονοξείδιο που αποδεσμεύεται από τις έγνοιες και την πλήξη.Η ατονία της ζωής είναι σαν την αγριάδα μέσα σ'έναν λαχανόκηπο:Το θερμό χέρι,που θέλει να βγάλει έναν μελαγχολικό από την ασθένεια του,δεν πρέπει να είναι ήπιο και συμπονετικό,αλλά σταθερό,σκληρό και ξεκάθαρο.Ο μελαγχολικός έχει εγκατασταθεί σ'έναν χώρο στάθμευσης,πρέπει να τον κάνουμε να βγει από 'κει.


ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΕΣ

Οι μεταμέλειες αποφέρουν καταθλίψεις ενέργειας,κατά την διάρκεια των οποίων το άτομο πλέει θλιμμένο και εξαθλιωμένο.Τα Κινέζικα κείμενα τις ονομάζουν "έγνοιες-αναμνήσεις" που "καθιστούν το άτομο ανήσυχο και γεμάτο έγνοιες".Οι Ινδοί τις θεωρούν ως εγωιστικά συναισθήματα.Οι καθολικοί και οι προτεστάντες τις 'απέκλειαν" από τις εξομολογήσεις. Γιατί να τρέφεστε με μεταμέλειες;Το παρελιόν δεν θα επιστρέψει,το να θλίβεσαι είναι μια πράξη ανθυγιεινή που εξασθενίζει τα νεύρα και τον εγκέφαλο κόβοντας την διάθεση για ζωή.


ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ

"Καταπίνουμε τις τροφές,όπως καταπίνουμε τις ιδέες".Αν τούτες εδώ είναι γεμάτες από ένα μείγμα κακής διαθέσεως,απέχθειας για τη ζωή,εσωτερικών θερισμών,όλα αυτά θα αναγκάσουν το στομάχι να σφιχτεί,θα το εμποδίσουν ν'αδειάσει και θα το κάνουν να παράγει αέρα που ανέρχεται προκειμένου να βγει.

Ο Μεσημβρινός του Στομάχου είναι μαι "Πηγή Επιθυμιών" που είναι δύσκολο να την ικανοποιήσουμε και που απεχθάνεται τα προβλήματα συνειδήσεως και ενδοσκοπήσεως.Τα βάσανα της ψυχής είναι επικίνδυνα για τον Μεσημβρινό του Στομάχου:για την τροφή που δέχεται,πρέπει να αποδεσμεύσει ενέργεια χάριν του σώματος και όχι να δημιουργεί αέρα.Χρειάζεται,λοιπόν κάποια θέρμη,χαρά και αμέσως θα χαθεί ο μετεωρισμός.


ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Στην Κινέζικη ιατρικ,η μηνιγγίτιδα φέρει το όνομα "συγκίνησης-σοκ": Εάν ένα ον με ντελικάτα συναισθήματα ή υπερβολικά ευαισθητοποιημένο από τα εξωτερικά περιστατικά που το σημάδευσαν.δεχθεί ένα σοκ στο πνεύμα του ή αν πληγώθηκε πολύ δυνατά στον συναισθηματικό του κόσμο,ή αν ακούει έναν θόρυβο που του φαίνεται παράξενος ή του θυμίζει έναν ήχο που στο παρελθόν τον είχε τρομάξει,τότε το περίβλημα του εγκεφάλου του φλέγεται,η σπονδυλική στήλη σκληραίνει: Η μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται.Διαβάστε επίσης και την λέξη "φλεγμονή".


ΜΙΣΟΣ

Το μίσος είναι ένα αίτιο ασθένειας.Μας κάνει να απεχθανόμαστε τους ανθρώπους ,μας κάνει κακούς,μας ωθεί σε παραληρηματικούς λόγους και γεμίζει την καρδιά μας με οργή.

Ξέρετε ότι αυτές οι εξεγέρσεις της ενέργειας βάζουν φωτιά στα κύματα πολλών μεσημβρινών μέχρι του σημείου να προκαλέσουν ασθένεια;Στο συκώτι,στη χοληδόχο κύστη,τους πνεύμονες και το στομάχι; Και αυτή η επανάσταση αγγέλλει έναν καταρράκτη,για κάποια στιγμή στο μέλλον ή ταχυκαρδία... Και πολλές άλλες διαταραχές,ανάλογα με την φύση μας.


ΜΝΗΜΗ(αδύνατη)

Η μνήμη ανακλάται μέσα στα κύματα του μεσημβρινού της καρδιάς: Αν αυτά τα κύματα είναι αδύναμα,η μνήμη είναι ελαττωματική.Το άγχος ή ο φόβος μας κάνουν να "ξεχνάμε",γιατί αυτές οι δυο υπερβολές είναι που διαταράσσουν αυτόν τον μεσημβρινό,ο οποίος έχει ανάγκη από ηρεμία και τακτικές συνήθειες.

Στις στιγμές της αδυναμίας,της αποθάρρυνσης,της θλίψης,της στεναχώριας,η μνήμη έχει τρύπες: Τα πάντα φαίνονται τότε δίχως καμιά σημασία.Κι έπειτα...ξεχνάμε αυτό που δεν θέλουμε πια να το ξέρουμε(ευτυχώς,γιατί αν το παρακρατούσαμε θα παθαίναμε δυσκοιλιότητα).Η μνήμη έχει τρύπες που θέλουμε σαφώς να τις δημιουργήσουμε.

_________________


Εικόνα


Top
 Προφίλ  
 
 Post subject: Re: Η Ιατρική της Ψυχής
ΔημοσίευσηPosted: Σάβ Φεβ 04, 2012 12:30 pm 
Χωρίς σύνδεση
Γκάνταλφ
Γκάνταλφ
Άβαταρ μέλους

Joined: Δευτ Ιαν 31, 2011 1:28 am
Posts: 156
Location: 3rd stone from the Sun
Has thanked: 97 time
Have thanks: 172 time
ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ

Η μνησικακία είναι ένα παράξενο μείγμα μιας θολής κουτουλιάς μνήμης,λίγης ζήλιας,μιας χούφτα κακίας,μιας κρίσης κωφής έχθρας,πάνω σ'ένα υπόβαθρο μεγάλης αρωωστημένης ευαισθησίας.

Ο εαυτός δεν ξεχνά τίποτε που να τον αφορά:Αν κάτι τον πληγώνει ή αν νομίζει πως υπέστη βλάβη,αντί να πετάξει την ιστορία αυτή στα σκουπίδια,την καταχωνιάζει μέσα στο χρηματοκιβώτιο της μνήμης του,για να τροφοδοτήσει τις μελλοντικές του πράξεις,ενάντια σ'αυτόν τον οποίον κρίνει ως εχθρό του.

Καλλιεργεί την ιδέα του,την ομορφαίνει,την κάνει να μεγαλώσει." Η μνησικακία είναι μια ασθένεια που αδειάζει τα κύματα του μεσημβρινού του Ήπατος και θαμπώνει τον καφρέφτη της σοφίας",δίχως κανένα όφελος για το άτομο.Τι χαμένος χρόνος!Λογικά,το να συγχωρήσεις και να ξεχάσεις προκαλεί λιγότερα βάσανα...


ΜΟΛΥΝΣΗ

Δεν έχετε "κολλήσει" μια μόλυνση,έχετε δημιουργήσει μια μόλυνση,γιατί η σκέψη σας δεν είναι υγιής.Ακριβώς όπως και σ'ένα σπίτι:Αν δεν το επιτηρείτε,εισέρχεται η ακαταστασία,εγκαθίσταται εκεί,βασιλεύει,και τελικά γίνεται μολυσματική.

Ο μεσημβρινός του Ήπατος,"ο στρατηγός της άμυνας ενάντια στο εξωτερικό",δεν επιτηρεί καλά τον εχθρό.Δεν έριξε κανονιές με το Γιανγκ του για να εμποδίσει τον εχθρό να καταλάβει το σπίτι.Αν το Ήπαρ είναι ανεπαρκές,ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης συσπάται,συγκρατώντας την χολή-δηλητήριο του,που δεν σκοτώνει πια τις κακές ενέργειες όταν γεννιόνται.

Ο ρόλος της ως χωροφύλακας του οργανισμού δεν εκπληρώνεται.Η εσωτερική θέρμη μειώνεται.Το σημείο στο οποίο εκδηλώνεται η μόλυνση,μας βοηθά να βρούμε το αίτιο της ακαταστασίας.


ΜΟΧΘΗΡΙΑ

Η μοχθηρία είναι μια ασθένεια που μας πιέζει να προσφέρουμε λόγια με υπερβολική έξαψη,που ξεπερνούν μερικές φορές την σκέψη αυτού που τα είπε.Αναστατώνει δυο μεσημβρινούς,γιατί ταράσσει τα κύματα τους που βρίσκονται σε υπερβολή:Τον μεσημβρινό του Ήπατος που "ξερνά" την χολή του,κάνει πολύ κακό,καθώς και το παιδί του,τον μεσημβρινό των Πνευμόνων,που δια των εξεγέρσεων της ενέργειας που θέλει να επιβεβαιώσει πως "έχω δίκιο εγώ",καταφέρνει να πει ό,τιδήποτε κατά τις ανταλλαγές του για να πληγώσει τον άλλον.


ΜΥΕΛΙΤΙΔΑ

Η μυελίτιδα είναι μια ασθένεια των μυών(βλέπε λέξη) αρκετά διαδεδομένη.Εκδηλώνεται ψυχικά με μια αναδίπλωση επί του εαυτού,με θλίψη και σωματικές πτώσεις,που κατόπιν τις διαδέχονται εκφορές παράλογων λόγων όπου η δύναμη δεν ελέγχεται πλέον.

Αυτές οι φάσεις,οδυνηρές για τον ασθενή και για το περιβάλλον,προκαλούνται από έναν χαρακτήρα ακέραιο,προσωπικό,που θέλει ή θα ήθελε να "χαλιναγωγεί" το περιβάλλον του ,που νοιώθει άσχημα μ'αυτό το περιβάλλον και αμύνεται αδέξια.Το θάρρος,η τόλμη και η αποφασιστικότητα δεν είναι σε σωστή δόση.Ο εσωτερικός ζήλος διατάσσει τα ανακλαστικά και τις δράσεις,δίχως να τα ελέγχει.
Η μυελίτιδα δεν προκαλεί θάνατο,προκαλεί αναπηρία.Είναι μια ασθένεια του χαρακτήρα,που φθείρει την ψυχή σιγά σιγά,περιορίζοντας την βαθμιαία,"αδειάζει" το αίμα.

Κατά παράδοξο τρόπο,ο σοφός Κινέζος συνιστά ως φάρμακο την απογοήτευση για τον εαυτό και την μεταμέλεια.Αν "μεταμεληθεί" για τις δυσάρεστες συμπεριφορές της,γι'αυτήν την σκληρή και δίχως λεπτότητα βούληση,ίσως η ψυχή ν'ανακτήσει αρκετή δύναμη ώστε να εναρμονίσει τα ένστικτα,να ηρεμήσει τις παρορμήσεις και να καταλάβει τους άλλους.Φαίνεται πως το σώμα θα βελτιωθεί,αν η ενέργεια που εμψυχώσει το αίμα,να γίνει πιο απαλή.


ΜΕΡΜΗΓΚΙΕΣ

Μια θλίψη-μεταμέλεια που την απωθούμε,συσσωρεύει ζωτικότητα στο σημείο που αντιστοιχεί με την συναισθηματική πληγή , με τον φόβο ή με το κενό που έχει διανοιχτεί και μεταμορφώνεται σε μερμηγκιά.

Η μερμηγιά εμφανίζεται εκεί που την έσπειρε η θλίχη-μεταμέλεια.Οι περισσότερες κοσμούν τα δάκτυλα του χεριού,έτσι πάνω στο μεσαίο δάκτυλο,η καταπιεσμένη θλίψη προέρχεται από την οικογένεια,στον παράμεσο από τον/την σύντροφο ή από κάποιον συνέταιρο,στον αντίχειρα από μια φυλική προσπάθεια κατά τις κοινωνικές ή οικογενειακές ανταλλαγές,στον δείκτη από μια οικονομική υπόθεση ή από ένα θέμα που αγγίζει την ευαισθησία,στο μικρό δάκτυλο από μιανν έγνοια ειλικρίνειας ή σχετικά με την ηθική ή σωματική δύναμη.Κάτω από το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού,από τις σχέσεις με την μητέρα,κτλ...
Η μερμηγκιά φυτρώνει γρήγορα και εξαφανίζεται με οδυνηρό τρόπο,δεν προκαλεί κανένα πόνο,είναι σαν δάκρυ.Θα φύγει εντελώς μόνη της,αν βρείτε το πραγματικό της αίτιο.

Όταν ήμουν παιδί,ένοιωθα την ανάγκη να κάνω πιπίλα και σιγά σιγά τον αντίχειρα μου τον κόσμησαν είκοσι τρεις μερμηγκιές.Ήμουν τεσσάρων ετών και το θυμάμαι πολύ καλά: Η γιαγιά μου με φώναξε στο δωμάτιο της και μου διηγήθηκε μια ιστορία που με αιχμαλώτισε. "Άκουσε γλυκιά μου,δώσε μου τον αντίχειρα σου,κοίταξε,θα σου πω ένα μυστικό,μάντεψα το τι έχεις βάλει εκεί πέρα,οι δυο μεγάλες μερμηγκιές είναι ο μπαμπάς και η μαμά,οι επόμενες είναι τ'αδέρφια σου,οι άλλες τα ξαδέρφια σου...Αν συμφωνείς και 'σύ θα τις διώξουμε.Που ανακατεύονται όλοι αυτοί και καταφέρνουν να σε νικήσουν έτσι;"

Γέμισα χαρά,πήρε κάποιο υγρό,άλειψε κάθε μερμηγκιά δίνοντας της ένα όνομα.Μέσα σε οκτώ μέρες,ο αντίχειρας ήταν λείος,οι μερμηγκιές δεν ξαναεμφανίστηκαν,κι έτσι με τη γιαγιά είχα από κοινού ένα μεγάλο μυστικό.Ένοιωσα την παράδοξη εντύπωση πως ήμουν ελεύθερη,δίχως αυτό να κηλιδώσει καθόλου τον κόσμο των σχέσεων μου με τον πατέρα και την μητέρα μου,μιας και δεν ήξεραν τι συνέβη.


ΜΥΣ

Ο μεσημβρινός του Ήπατος,"Οικία της Ψυχής",τρέφει τους μυς,ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης τους δίνει την ορμή.Αυτός που ενδιαφέρεται μονάχα για την σωματική ισχύ,καλλιεργεί τους μυς του που καθίστανται χοντροί και σκληροί,ενώ ο μουσικός τους κάνει ανθεκτικούς,αλλά ανάλαφρους.Ο ασθενής τους συστέλλει ή τους κάνει μαλθακούς μέχρι του σημείου να γίνουν πλαδαροί.
Τέλως πάντων,οι μυς χάνουν την ενέργεια τους όταν η ψυχή είναι αγχωμένη.Συσπώνται,εάν η ψυχή αφήσει το μίσος να τους θρέψει,γίνονται όλο κόσμπους μπροστά σ'ένα πρόβλημα που η ψυχή δεν μπορεί να το επιλύσει.

Ένα ολόκληρο παρελθόν είναι εγγεγραμμένο μέσα στην ψυχή που ακολουθεί ένα δρόμο ή ιδέες μέσα στο μυστικό της εσωτερικής ζωής,Μόνον αυτή μπορεί να λύσει τους κόμπους της ή να αποκοπεί από τις γήινες επιθυμίες.Ο θεραπευτής μπορεί να θεραπεύσει εάν συμφωνήσει και η ψυχή και τροποποιήσει τα σφάλματα του εσωτερικού ζήλου της.

_________________


Εικόνα


Top
 Προφίλ  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 46 Δημοσιεύσεις ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next


Who is online

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Search for:
Jump to:  
cron
suspicion-preferred